FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kobučar: Bolnice dužne dobavljačima 1,2 milijarde kuna

ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Udruženja veletrgovinefarmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Vladimir Klobučarizjavio je da veledrogerije najavljuju sudske tužbe radi naplatesvojih potraživanja, jer su bolnice za lijekove i medicinski materijaldužne dobavljačima 1,2 milijarde kuna između 300 i 500 dana.
ZAGREB, 20. prosinca 2005. (Hina) - Predsjednik Udruženja veletrgovine farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Vladimir Klobučar izjavio je da veledrogerije najavljuju sudske tužbe radi naplate svojih potraživanja, jer su bolnice za lijekove i medicinski materijal dužne dobavljačima 1,2 milijarde kuna između 300 i 500 dana.

Najveći dužnici su županijske bolnice poput dubrovačke, šibenske, ogulinske i pulske bolnice, ali i neke državne bolnice kojima je država već ranije sanirala dugove, kao što su kliničke bolnice Dubrava i Sestre milosrdnice.

Klobučar s druge strane upozorava na nepodmirenih 10 milijuna kuna za kamate na kredit od 808 milijuna kuna kojima je veledrogerijama podmiren prošlogodišnji dug za isporučene lijekove.

Treći problem o kojemu žele danas razgovarati s ministrom Ljubičićem su sve duži rokovi plaćanja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prema ljekarnama, koji su dosegnuli 200 dana.

Zakonski rok plaćanja je 90 dana, no ti su se rokovi uglavnom kretali između 150 i 180 dana, kaže Klobučar.

Ministar Ljubičić izjavio je u ponedjeljak da HZZO svoje obveze podmiruje u okviru 150 dana, te da dugovi pojedinih bolnica nastaju zbog netransparentnog planiranja bolničkih proračuna prema broju kreveta a ne prema terapijskom postupku, što će se uskoro mijenjati.

Istaknuo je pritom da su dugovi bolnica u prvih 11 mjeseci ove godine rasli prosječno 3,7 posto, što je najmanji rast dugova u posljednjih nekoliko godina.

Hrvatska ljekarnička komora pak upozorava da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), prema nacrtu akata o ugovaranju za 2006., ne namjerava isporuku ortopedskih pomagala povjeriti ljekarnama već drugim fizičkim i pravnim osobama, dok će s ljekarnama ugovarati samo opskrbu lijekovima.

Naime, u nacrt akata o ugovaranju HZZO je ugradio odredbu da će isporuku medicinskih proizvoda ugovarati s "isporučiteljima", a među "ugovornim isporučiteljima" nisu ljekarne, navodi se u priopćenju Komore.

"HZZO tim promjenama namjerava omogućiti da medicinske proizvode isporučuju fizičke i pravne osobe koje ne ispunjavaju propisane zakonske uvjete, ali s kojima oni žele sklopiti ugovor o isporuci, pravdajući se da će time napraviti uštedu".

Takvim postupkom, ističu u Ljekarničkoj komori, HZZO ugrožava prava i zdravlje pacijenata, jer će im medicinske proizvode isporučivati nestručne osobe bez potrebnog znanja, davanja stručnih uputa i mogućnosti pravilne isporuke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙