FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

McElhaney: Pregovori o izmjenama Ustava BiH moraju se dovršiti

SARAJEVO,17. siječnja 2006.(Hina) - Započeti proces ustavnih promjena uBosni i Hercegovini mora se dovesti do kraja a rokovi za to proistječuiz vremenskog okvira za održavanje općih izbora koji se trebajuprovesti sljedeće jeseni, izjavio je u utorak u Sarajevu američkiveleposlanik u BiH Douglas McElhaney.
SARAJEVO,17. siječnja 2006.(Hina) - Započeti proces ustavnih promjena u Bosni i Hercegovini mora se dovesti do kraja a rokovi za to proistječu iz vremenskog okvira za održavanje općih izbora koji se trebaju provesti sljedeće jeseni, izjavio je u utorak u Sarajevu američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.

Na konferenciji za novinstvo što ju je održao u Sarajevu zajedno s veleposlanicima Austrije Wernerom Almhoferom i Velike Britanije Mathewom Rycroftom te voditeljem izaslanstva Europske unije u BiH Michaelom Humphreysom, McElhaney, koji je posredovao u pregovorima o ustavnim promjenama okončanim prošle noći, kazao je da se može biti djelomice zadovoljno postignutim rezultatima no i razočarano izostankom cjelovitog dogovora.

"Razočaran sam. Posebice zato što su politički vođe ove zemlje ranije iskazale opredjeljenje obaviti taj posao", izjavio je američki veleposlanik podsjetivši na obveze što su ih političari iz BiH preuzeli tijekom susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u studenom prošle godine.

McElhaney je dodao da je za sada dogovorena ugradnja ustavnih odredbi kojima će se jamčiti zaštita ljudskih prava te jačanje uloge Vijeća ministara.

Buduća uloga i ovlasti Predsjedništva BiH i državnog parlamenta ostale su pak nedefinirane.

"Odgovornost za dovršenje ovog procesa i dalje je na političkim vođama BiH", kazao je McElhaney istaknuvši da će u predstojećem razdoblju oni morati biti pripravni na "mnoge teške kompromise" ako žele približiti svoju zemlju Europskoj uniji i NATO-u.

Veleposlanik Humphreys kazao je da su za Europsku komisiju dosadašnji pregovori o promjenama Ustava BiH samo prva faza procesa koji će se morati nastaviti.

On je također izrazio zadovoljstvo time što je postignuta suglasnost za to da se ojača uloga Vijeća ministara BiH čime će Bruxelles dobiti znatno učinkovitijeg partnera za pregovore i suradnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙