FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki veleposlanik u BiH: Postignut napredak u pregovorima o Ustavu

SARAJEVO,5. siječnja(Hina) - Američki veleposlanik u Bosni iHercegovini Douglas McElhaney izjavio je u četvrtak kako je tijekompregovora o ustavnim promjenama u toj zemlji postignut stanovitinapredak no neka važna pitanja, posebice ona vezana za preustrojPredsjedništva BiH, još čekaju konačno rješenje.
SARAJEVO,5. siječnja(Hina) - Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Douglas McElhaney izjavio je u četvrtak kako je tijekom pregovora o ustavnim promjenama u toj zemlji postignut stanoviti napredak no neka važna pitanja, posebice ona vezana za preustroj Predsjedništva BiH, još čekaju konačno rješenje.

"Postignut je stvarni napredak u vezi s jačanjem uloge i ovlasti parlamenta", kazao je novinarima McElhaney koji posreduje u pregovorima što se vode između predstavnika osam najutjecajnijih političkih stranaka u BiH.

Zastupnički dom Parlamenta BiH ubuduće bi trebao imati 87 umjesto sadašnja 42 zastupnika čime bi se ujedno značajno ojačala uloga ovog zakonodavnog tijela.

McElhaney je objasnio kako se dio dogovora odnosi i na buduću ulogu Doma naroda koji bi trebao imati manje ovlasti i preciznije utvrđeni način donošenja odluka kako bi se izbjeglo nepotrebno odugovlačenje pri donošenju zakona.

"Neka ključna pitanja ostala su međutim neriješena", kazao je američki veleposlanik objasnivši kako se to odnosi prije svega na ulogu i ovlasti budućeg predsjednika države i njegovih zamjenika koji bi nadomjestili sadašnje rotirajuće Predsjedništvo BiH.

Pregovori o ustavnim promjenama u BiH privremeno se prekidaju zbog skorašnjih pravoslavnih blagdana te Kurban bajrama a nastavit će se 15. i 16. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙