FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena nafte pogodio europska tržišta dionica

LONDON,FRANKFURT, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u utorak su zabilježile najnižu razinu u zadnjih deset dananakon što se među ulagačima raširila zabrinutost da bi rastuće cijenenafte mogle nagristi korporativne zarade i gospodarski rast.
LONDON,FRANKFURT, 17. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u utorak su zabilježile najnižu razinu u zadnjih deset dana nakon što se među ulagačima raširila zabrinutost da bi rastuće cijene nafte mogle nagristi korporativne zarade i gospodarski rast.

Londonski Ftse indeks do podneva je oslabio 0,4 posto, na 5.716 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je puno više, gotovo jedan posto, na 5.461 bod.

Najveće gubitke zabilježile su dionice automobilskog sektora, koji se našao na udaru rasta cijena sirove nafte iznad 65 dolara po barelu. Pritom su ponajviše oslabile dionice njemačkog proizvođača vozila Volkswagena, za jedan posto, a rast cijena nafte pogodio je i zrakoplovne kompanije. Dionice British Airwaysa pojeftinile su stoga 1,8 posto, a Lufthansine za 1,3 posto.

"Rast cijena nafte, zajedno s rekordnim cijenama na ostalim robnim tržištima, pogađa tržištima", kazao je jedan trgovac. "Ljudi se drže na oprezu i zbog skore objave važnih američkih poslovnih rezultata".

Niz američkih kompanija treba u ovome tjednu izvijestiti o rezultatima poslovanja, pri čemu se očekuju podaci predvodnika tehnološke industrije kao što su Intel, Yahoo i Apple.

Među najvećim pojedinačnim gubitnicima našao se Tesco, s padom cijena dionica od dva posto, unatoč osjetno boljim rezultatima tog britanskog maloprodajnog lanca tijekom božićnih kupovina.

Nasuprot njima, bilo je dobitnika i to u sektoru rudarstva. Pritom su dionice Rio Tinta skočile 0,8 posto i BHP Billitona 0,4 posto, budući se cijene bakra drže blizu rekordnih razina a zlatom trguje po cijeni najvišoj u zadnjih 25 godina.

Izgubile su na vrijednosti još dionice Telecom Italia, unatoč tome što je kompanija opovrgnula glasine na tržištu oko skore objave upozorenja o dobiti kompanije.

Indeks Tokijske burze Nikkei zabilježio je najveći dnevni postotni gubitak u zadnjih devet mjeseci, u visini čak 2,84 posto, spustivši se na 15.805 bodova, po prvi put ispod razine od 16.000 bodova od prosinca prošle godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙