FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle u očekivanju pada zaliha u SAD-u

LONDON, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno suporasle u utorak nakon četverodnevnog uzastopnog pada budući datrgovci očekuju da će tjedno izvješće američke vlade pokazati padzaliha sirove nafte.
LONDON, 20. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Cijene nafte ponovno su porasle u utorak nakon četverodnevnog uzastopnog pada budući da trgovci očekuju da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha sirove nafte.

Barel sirove nafte poskupio je na američkom tržištu 39 centi na 57,73 dolara nakon što je u ponedjeljak navečer dosegnuo najnižu razinu u protekla tri tjedna od 57,34 dolara. Na londonskom je tržištu barel poskupio 35 centi na 56,46 dolara.

Očekuje se da će tjedno izvješće američke vlade pokazati pad zaliha sirove nafte za 1,3 milijuna barela zbog nižeg uvoza i pojačanog rada rafinerija. Bilo bi to prvo smanjenje zaliha u protekla tri tjedna. Zalihe destilata, uključujući lož-ulje, trebale bi se smanjiti za 800 tisuća barela.

Istodobno su meteorološke prognoze o toplijem prvom tromjesečju sljedeće godine ublažile bojazni od potkopavanja zaliha i potpore rastu cijena. Tako je američka državna meteorološka služba objavila da bi ukupna potražnja za svim gorivima trebala biti manje od tri posto ispod razine uobičajene za ovo doba godine.

"Ne očekujem da će cijene porasti iznad razine od 60 dolara po barelu čak ni ako se zalihe smanje, osim ako taj pad ne bude značajno i neočekivano visok", naglasio je Tony Nunan iz Mitsubishi Corp., obrazlažući svoju tvrdnju argumentom da "tržište na kratki rok još uvijek pritišću visoke razine zaliha i toplije vrijeme".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙