FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ograničeni dobitci na europskim tržištima dionicama

LONDON/FRANKFURT, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europske dioniceu ponedjeljak su zabilježile ograničeni rast cijena uslijed jačanjadionica banke Standard Chartered zbog najnovijih špekulacija da bimogla postati metom preuzimanja, te dobitaka u naftnom sektoru nakonšto su se cijene sirove nafte približile razini od 64 dolara pobarelu.
LONDON/FRANKFURT, 16. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Europske dionice u ponedjeljak su zabilježile ograničeni rast cijena uslijed jačanja dionica banke Standard Chartered zbog najnovijih špekulacija da bi mogla postati metom preuzimanja, te dobitaka u naftnom sektoru nakon što su se cijene sirove nafte približile razini od 64 dolara po barelu.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,35 posto, na 5.730 bodova. Frankfurtski DAX bio je na neznatnom dobitku, od nekih 0,03 posto, dosegnuvši 5.484 bodova.

Dionice Standard Chartereda poskočile su šest posto nakon ranijeg kratkog dosezanja rekordno visoke razine uslijed izvješća koje je oživjelo špekulacije da bi mogla postati metom preuzimanja, iako je ta banka s poslovanjem usmjerenim na Aziju priopćila kako nema potrebe udruživati se s bilo kime.

Na dobitku su bile i dionice naftnih kompanija, predvođene Royal Dutch Shellom, nakon što su cijene nafte porasle na oko 63,85 dolara po barelu jer se trgovci pribojavaju daljnjih poremećaja u isporukama nafte iz Nigerije a ostaju i zabrinuti zbog pat-pozicije u pregovorima oko iranskih nuklearnih ambicija.

Royal Dutch Shell razmatra potpuno povlačenje osoblja iz područja zapadno od delte Nigera zbog napada militanata, a zabrinutosti rastu i zbog nastavka nuklearnih istraživanja u Iranu. Ta su pitanja

izazvala jačanje niza dionica u sektoru proizvodnje nafte, pri čemu su one francuskog Totala i britanskog BP-a dobile na vrijednosti po 1,2 posto.

Nasuprot njima, dionice proizvođača čelika Arcelora i ThyssenKruppa pale su nakon što su obje tvrtke podigle ponuđenu cijenu za preuzimanje Dofascoa. Dionice Arcelora oslabile su 2,6 posto nakon što je podigao svoju ponudu za Dofasco na 5,5 milijardi kanadskih dolara. ThyssenKrupp, čije su dionice pojeftinile 2,1 posto, podigao je svoju ponudu po drugi put u dva tjedna.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je 1,14 posto, na 16.268 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙