FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 15. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati.

JERUZALEM - Medicinski testovi pokazali su aktivnosti u obje polovice mozga Ariela Sharona, objavili su liječnici u subotu, no nisu spominjali znakove da se izraelski premijer budi iz kome deset dana nakon što je pretrpio težak moždani udar. Bolnica Hadassah je u svom izvješću o Sharonovu stanju, prvom nakon 24 sata, objavila da su testovi pokazali "aktivnost u obje moždane polutke". Ranije ovog tjedna je Sharon, star 77 godina, odgovorio na stimulacije bolom na obje strane svog tijela no od tada nije zabilježen bitniji napredak. Liječnici nastoje Sharona probuditi iz kome kako bi utvrdili štetu koju je napravio moždani udar. Prema bolnici Hadassah, Sharonov puls, disanje i krvni pritisak ostali su stabilni.

HAMBURG - Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana kategorički je odbacio mogućnost bilo kakve vojne akcije u vezi spora oko iranskih nuklearnih istraživanja. U razgovoru koji njemački list Bild objavljuje u nedjelju, Solana je rekao da se "vojna intervencija protiv Irana čak ni ne postavlja kao pitanje". Solana je rekao da odluka europskih država da se to pitanje iznese pred Vijeće sigurnosti UN-a "ni na koji način" ne znači okončanje pregovora. "Naprotiv, mi smo i dalje za diplomatsko rješenje. Sada je na iranskoj vladi da pokaže svoju suradnju", rekao je Solana u razgovoru. Solana nije želio reći kakve su sankcije moguće spram Irana. "U ovom trenutku mi se bavimo diplomatskim rješenjem. Stoga se ne bi trebali upuštati u nagađanja o mogućim sankcijama koje se u ovom trenutku niti ne razmatraju", rekao je Solana.

PRIŠTINA - Kosovski biskup Mark Sopi pokopan je u subotu u nazočnosti više tisuća vjernika u svom rodnom mjestu Binče pokraj Kosovske Vitine. Kosovski biskup Mark Sopi (68) umro je u srijedu od posljedica srčanog udara. Na čelu Kosovske biskupije nalazio se od 1995. godine. Osobni izaslanik pape Benedikta XVI., vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić rekao je na misi zadušnici u katedrali u Prizrenu da je smrću biskupa Sopija "katolička crkva izgubila jednog od najvećih ljudi, ne samo na Kosovu". "On se pokazao velikim kada je ovdje bilo najteže. Mnogo je radio na izgradnji povjerenja među ljudima i predstavnicima različitih vjera, kao i na izgradnji prijeko potrebne tolerancije", naglasio je kardinal Puljić. U znak počasti biskupu Sopiju subota je na Kosovu bila proglašena danom žalosti.

ANCHORAGE - Vulkan Augustine na nenastanjenom otoku jugozapadno od Anchoragea ponovno je eksplodirao i u subotu ujutro, nakon pet erupcija u petak, no aljaški Opservatorij za vulkane kaže da ne očekuje veliku akumulaciju pepela. Slične kratkotrajne erupcije vulkana očekuju se i tijekom sljedećih dana ili tjedana, rekla je glasnogovornica opservatorija Jennifer Adleman napomenuvši da se erupcije mogu dogoditi bez najave. Meteorološka služba upozorila je u petak 16.000 stanovnika poluotoka Kenai i otoka Kodiak na oblak pepela. Tvrtka Alaska Airlines u petak je otkazala je 28 letova u Anchorage i Fairbanks u najavivši da iz predostrožnosti neće letjeti niti u subotu. Pepeo, osim što može biti opasan po zdravlje, posebice za osobe koje imaju respiratorne teškoće, može oštetiti motore vozila na tlu, ali i zrakoplova. Vulkan Augustine, jedan od najaktivnijih svjetskih vulkana, "spavao" je posljednjih 20 godina.

LOS ANGELES - Američka glumica Shelley Winters (85), dvostruka dobitnica Oscara, umrla je u subotu od srčanog udara u rehabilitacijskom centru na Beverly Hillsu, objavio je njezin agent. Shelley Winters je 1959. godine osvojila Oscara za sporednu ulogu u filmu "Dnevnik Anne Frank". Drugog, u istoj kategoriji, osvojila je šest godina kasnije ulogom u filmu "A Patch of Blue". Nakon bogate filmske karijere, u kojoj je još dvaput bila nominirana za najznačajniju svjetsku glumačku nagradu, posljednji zapaženiji nastup ostvarila je tijekom 90-ih ulogom bake u televizijskoj seriji "Roseanne".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙