FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 30. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB

Najpoželjnije novo turističko odredište Amerikanaca u 2006. godini bit će Hrvatska, objavila je u petak Nacionalna udruga američkih touroperatora (USTOA). Hrvatska će biti najzanimljivija nova destinacija na američkom tržištu u 2006. godini, a iza nje slijedi Kina, objavila je na svojim Internetskim stranicama udruga američkih turističkih profesionalaca koja godišnje na odmor odvede više od 10.5 milijuna putnika. Najpopularnija odredišta Amerikancima u svijetu, prema ukupnom broju putnika, i dalje su Francuska i Italija, a najpopularniji gradovi Rim i Pariz. Grčka se navodi kao zemlja s najboljim omjerom cijene i kvalitete. Prema podacima Ureda Hrvatske turističke zajednice u New Yorku, u 2005. odmor je u Hrvatskoj provelo blizu 128.000 Amerikanaca, što je za 39 posto više nego godinu ranije. U sljedećoj godini očekuje se dodatni porast od deset posto. Poznati američki magazin National Geographic Adventure, namijenjen aktivnom odmoru i pustolovnom turizmu, proglasio je u još listopadu Hrvatsku najpoželjnijim svjetskim odredištem za 2006. posebice ističući privlačnost Kornatskog arhipelaga. Prema izboru Lonely Planeta, najvećeg svjetskog izdavača turističkih izdanja Hrvatska je s prvog mjesta u 2005. pala na četvrto mjesto liste najpoželjnijih turističkih odredišta za 2006. godinu. Ispred nje su Argentina, Kina i Nikaragva.

KIJEV

Nekoliko sati nakon što je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio Ukrajini kredit od 3.6 milijardi dolara kako bi se ublažio prijelaz isporuke ruskog plina na tržišnu cijenu, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko odbacio je tu ponudu, objavila je novinska agencija Interfax. Agencija prenosi kako je Juščenko rekao da je njegova zemlja zahvalna na prijedlogu, no da "ne treba te kredite". "Ukrajina će se osloniti na vlastite resurse prema jasnoj, korektnoj i objektivnoj cijeni", istaknuo je Juščenko. Ukrajinska tvrtka Naftogaz objavila je u četvrtak kako ima dovoljne zalihe nafte za zimu odluči li Rusija zbog spora oko cijena zaustaviti isporuku plina. Ruska državna tvrtka Gazprom, koja osigurava trećinu ukrajinskih potreba za plinom, najavila je da će 1. siječnja obustaviti isporuku ako Kijev ne pristane na četiri puta veće cijene tog energenta.

VARŠAVA

Poljska rimokatolička crkva pozvla je papu Benedikta XVI. da tijekom boravka u Poljskoj u svibnju posjeti bivši nacistički logor smrti Auschwitz, izjavio je u četvrtak glasnogovornik poljske biskupske konferencije. Krakowski nadbiskup Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji pomoćnik pokojnog pape Ivana Pavla II., pozvao je Benedikta XVI. da posjeti Auschwitz i još dva grada povezana sa životom njegova prethodnika, Krakow i Wadowice, rekao je glasnogovornik Robert Necek.

BEČ

Austrijski fond ustanovljen kako bi se obeštetile osobe koje su preživjele Holokaust odobrio je prve isplate za oko 3.000 osoba, a očekuje se da će uskoro biti odobrene odštete i za još toliko preživjelih, izjavila je glavna tajnica fonda u četvrtak. Hannah Lessing, glavna tajnica Fonda za odštetu, austrijskoj agenciji APA je izjavila da će prve isplate početi još prije kraja godine, odnosno subote. Lessing je rekla da se fond nada do kraja 2006. godine obraditi slučajeve svih 19.300 preživjelih koji su zatražili odštetu premda priznaje da su "neki slučajevi vrlo složeni". U Austriji je predano samo 6.000 zahtjeva, a svi ostali su došli iz inozemstva, rekla je Lessing. Austrija je 2001. godine osnovala fond od 175 milijuna eura za obeštećenje onih kojima su tijekom nacističke vladavine bile oduzete tvrtke, imovina, bankovni računi i police osiguranja.

BEOGRAD

Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke, poručio je u četvrtak haškim optuženicima Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću da se živi ne smiju predati Haškom sudu. "Poručujem im da u Haagu ne smiju biti, a ako im stignu na vrata, trebaju počiniti samoubojstvo", kazao je Nikolić na posljednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare, dodajući da bi ugled Srbije bio "potpuno srozan" kada bi Mladić i Karadžić pregovarali o svojoj dobrovoljnoj predaji Haškom sudu. "Nemoralno je da se pred Haškim sudom nađu dobrovoljno, a nesrpski je da u Haag otiđu kao uhićenici. Ako treba, neka se ubiju", kazao je Nikolić, dodajući da je u ratu u kojem su Mladić i Karadžić predvodili državu i vojsku poginulo mnogo ljudi, te da oni znaju što moraju učiniti "ako se taj srpski mit sruši". Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, inače, dobrovoljno se predao Haškom sudu 24. veljače 2003. godine.

MILANO

Milanski istražni suci pozvali su talijanskog premijera Silvija Berlusconija na ispitivanje u istrazi o tome je li pokušao podmititi svjedoka u sudskom procesu za prijevaru u koju je upletena Berlusconijeva tvrtka Fininvest, no on se odbio pojaviti na sudu, rekli su sudski izvori u četvrtak. Berlusconijev odvjetnik Niccolo Ghedini izjavio je da je vijest da je Berlusconi ovog mjeseca bio pozvan na sud odgovarati na pitanja tužitelja, koju je milanski Corriere della Sera u četvrtak objavio na naslovnici, puštena kao dio političke taktike protiv Berlusconija pred izbore koji će se održati u proljeće. Prema talijanskom zakonu, tužitelji mogu pozvati neku osobu da odgovara na njihova pitanja, ali ta osoba ima pravo ne odazvati se njihovom pozivu. Tužitelji od ožujka istražuju je li Berlusconi ponudio novac britanskom odvjetniku Davidu Millsu kako bi ga spriječio da iznese pojedinosti o svojim poslovima s Berlusconijevim medijskim carstvom, tvrtkom Mediaset. Mills je porekao da je prekršio zakon, a njegov odvjetnik nije bio dostupan za komentar. Poziv na ispitivanje obično se upućuje na kraju sudske istrage, a list Corriere della Sera piše da bi istražni suci istragu mogli zaključiti sljedećeg mjeseca i zatražiti od suca da pokrene sudski postupak protiv osumnjičenih.

RIJAD

Snijeg je u četvrtak pao na sjeveru Saudijske Arabije, što je izuzetno rijedak fenomen u toj najvećim dijelom pustinjskoj zemlji u Perzijskom zaljevu, objavila je službena agencija Spa. Snijeg je u četvrtak zabijelio tlo u regiji Tabuk, na samom sjeveru Saudijske Arabije, a temperature su pale ispod ništice, javlja Spa. Snijeg je u toj zemlji posljednji put pao 2002. godine, također na njezinu sjeveru, ali prije toga ga nije bilo punih 40 godina. Saudijska Arabija je jedna od zemalja s najmanjom godišnjom količinom padalina na svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙