FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 26. prosinca 2005.(Hina) - Izbor važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 26. prosinca 2005.(Hina) - Izbor važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

PODGORICA

Ratko Mladić, kojeg Haški sud tereti za ratne zločine, razmatra mogućnost predaje srbijanskim vlastima, ali dogovora uvjete te predaje, izjavio je u nedjelju kasno navečer Marko Nicović, bivši šef beogradske policije i stručnjak za pitanja sigurnosti u Srbiji za crnogorsku agenciju Mina.

Nicović tvrdi kako Mladić traži od vlasti Srbije "materijalna jamstva za svoju obitelj i pristaše" koji su mu godinama pomagali u bijegu.

"Vode se odlučujući razgovori s Mladićem o njegovoj predaji", kazao je Nicović za Minu.

"General pokušava osigurati dobar dogovor, vjerojatno financijsku sigurnost za svoju obitelj kao i imunitet za pristaše koji su pružali potporu dok je bio u bijegu", navodno je kazao Nicović za Minu, ne iznijevši više pojedinosti.

WASHINGTON

Iračani žele vidjeti "što prije" odlazak američkih postrojbi i postrojbi drugih zemalja raspoređenih na iračkom tlu, priznao je u nedjelju zapovjednik američkih oružanih snaga general Peter Pace.

Najviši američki vojni dužnosnik je istaknuo da se trenutačno razmatra mogućnost da se broj američkih vojnika mjesečno smanjuje.

"Iračani bi očito najviše voljeli da višenacionalne snage napuste njihovu zemlju što je prije moguće", rekao je general Pace.

"Oni ne žele da odemo sutra, ali žele da odemo što je prije moguće", dodao je.

Pace je međutim odbacio tvrdnje da se američko ministarstvo obrane trenutačno priprema za smanjenje broja američkih vojnika na 100.000 do kraja iduće godine.

JERUZALEM

Izraelci su u sumrak u nedjelju započeli proslavu Hanuke, osmodnevnog blagdana svjetla, upozorenjem protiv pretjeranog uživanja u blagdanskim kulinarskim specijalitetima, a Izraelce je na taj problem upozorila osoba koja je s njim dobro upoznata - premijer Ariel Sharon.

Židovske obitelji okupile su se nakon zalaska sunca kako bi upalile prvu blagdansku svijeću Hanuke, svetkovine kojom se obilježava povijesna pobjeda židovskih snaga u Svetoj zemlji nad stranim zavojevačima.

GUATEMALA CITY

U siromašnom predgrađu Guatemala Cityja na božićno jutro poginulo je petoro djece kada je vatra izazvana božićnim vatrometom zahvatila njihovu kuću, priopćio je dužnosnik vatrogasne službe.

Majka je petoro djece ostavila u njihovim krevetima i pošla po svoju ostalu djecu kada je tradicionalni božićni vatromet, zvan "silbador", ispaljen prema njihovoj maloj drvenoj kući i izazvao požar, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe Mynor Cholotio. Djeca su bila stara dvije, tri, šest, deset i trinaest godina, rekao je Cholotio.

PEKING

Najmanje je 25 osoba poginulo, a 11 ih je ranjeno u požaru koji je izbio u nedjelju navečer u jednom baru u gradu Zhogshanu u južnom dijelu Kine, javlja agencija Xinhua.

Požar je izbio sat prije pomoći po lokalnom vremenu u tom baru koji se nalazi u predgrađu Zhongshana u pokrajini Guangdong.

Požaru su česta pojava na javnim mjestima u Kini posebice u barovima, hotelima i disko klubovima.

TOKIO

Dvoje ljudi je poginulo, a 30 ih je ozlijeđeno u nesreći japanskog brzog vlaka koji je u nedjelju navečer u snježnoj oluji iskočio s tračnica, saznaje se iz službenih izvora.

Vlak je iz šina iskočio između postaja Amarume i Sakata, 350 kilometara od Tokija, izjavili su policijski dužnosnici.

"Dvije osobe su poginule. Javljeno nam je da je 30 putnika prevezeno u bolnicu", rekao je glasnogovornik lokalne policije. "Ne znamo koliko su ozbiljne njihove povrede", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙