FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30

ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 12. siječnja 2006. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Američki potpredsjednik Dick Cheney odbacio je jučer mogućnost kandidiranja na predsjedničkim izborima 2008. godine, nakon isteka mandata George W. Busha.

"Kada završim potpredsjednički mandat, to će biti kraj", rekao je Cheney na američkom radiju.

Mnogi na desnom krilu američke Republikanske stranke željeli bi vidjeti Cheneyja kao predsjedničkog kandidata. Međutim, njegova srčana bolest, kao i povezanost s nekima od najkontroverznijih odluka postojeće administracije otežali bi njegov odabir među umjerenim krilom stranke.

SANTIAGO

Bivši čileanski diktator Augusto Pinochet koji je od 23. studenoga bio u kućnom pritvoru, od sinoć je na slobodi i otišao je na svoje imanje na čileanskoj obali, rekao je jedan od njegovih najbližih suradnika general Guillermo Garin.

"General Pinochet platio je jamčevinu i istu večer otišao prema obali", rekao je Garin.

Danas 90-godišnji nekadašnji diktator platio je deset milijuna pesosa, što je otprilike 117 tisuća kuna.

TBILISI

Muškarac koji je lani u Gruziji pokušao ručnom bombom raznijeti američkoga predsjednika Georgea Busha, jučer je osuđen na doživotni zatvor, objavio je sud u Tbilisiju.

Vladimir Arutunjan, stanovnik Tbilisija bacio je ručnu bombu na Busha dok je on u svibnju prošle godine govorio okupljenima na glavnome trgu glavnoga gruzijskoga grada.

Američki dužnosnici tada su priopćili da bomba koja je pala na pedeset metara od Busha, nije eksplodirala jer je bila neispravna.

Arutunjan je priznao zločin, ali poslije je povukao priznanje. Njegova odvjetnica Liza Japaridze najavila je žalbu.

Taj je incident pomutio posjet Gruziji kojim je američki predsjednik želio pokazati američku podršku novoj vlasti koju je iznijela mirna revolucija 2003.

NEW YORK

Belgijski istražitelj u stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) Srege Brammertz bit će novi voditelj UN-ove istrage o ubojstvu nekadašnjega libanonskog premijera Rafika Haririja, objavili su jučer Ujedinjeni narodi.

Serge Brammertz, sada zamjenik tužitelja toga suda sa sjedištem u Haagu, zamijenit će Nijemca Detleva Mehlisa koji napušta vođenje istrage o smrti Rafika Haririja.

Ne očekuje se da će Vijeće sigurnosti imati bilo kakvu primjedabu na odluku glavnog tajnika UN-a Kofija Annana o imenovanju Brammertza, nekadašnjeg saveznog tužitelja u Belgiji, koji će u Bejrutu ostati šest mjeseci.

MINA

Više od dva milijuna muslimanskih vjernika simbolički je jučer, četvrti dan hadža bacalo kamenje na vraga, a saudijske su vlasti u mjestu Mini pojačale mjere sigurnosti ne bi li izbjegle stampedo.

Hodočasnici iz cijeloga svijeta okupljaju se svake godine na petodnevnom hadžu, obvezi, barem jednom u životu, svakoga zdravog muslimana koji si to hodočašće može financijski priuštiti.

Hadž je često obilježen tragedijama. Oko 250 vjernika nasmrt je zgaženo 2004. u Mini, na mostu Džamaratu na kojem hodočasnici stoje kad bacaju kamenje na tri debela stupa, čime simbolično odbacuju vraga i iskušenje.

Neki su hodočasnici krenuli prema mostu već jučer rano ujutro da izbjegnu gužvu jer je običaj da se slijedi primjer proroka Muhameda i kamenuje vraga (šejtana) nakon podnevne molitve.

Saudijske su vlasti ove godine angažirale oko šezdeset tisuća ljudi za osiguranje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙