FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 24. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do4,30 sati
ZAGREB, 24. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 4,30 sati

ZAGREB

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske uputilo je u petak diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu a u vezi s činjenicom da je u četvrtak nepoznati počinitelj uništio splavi iz uzgajališta školjki u Savudrijskoj vali u vlasništvu zadruge "Sargus", priopćeno je iz ministarstva. U noti Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija podsjeća da je 22. prosinca 2005. godine nepoznati počinitelj uništio splavi iz uzgajališta školjki u Savudrijskoj vali u vlasništvu zadruge "Sargus" i uništeno je između 10 i 20 tona konzumne dagnje po veleprodajnoj cijeni od 10 kuna po kilogramu te su prerezani konopi za sidrenje 110 bova, kaže se u priopćenju. Prema noti, za ponovno sidrenje i popravak uzgajališta bit će potrebno desetak dana rada ronilačke ekipe, a ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija traži da se i nadležna tijela Republike Slovenije uključe u istragu radi otkrivanja i kažnjavanja počinitelja ovoga incidenta. Ministarstvo izražava uvjerenje da i ovaj incident ukazuje na potrebu da se što prije postigne dogovor oko pitanja granice na moru i podsjeća na službeni prijedlog Republike Hrvatske o upućivanju rješavanja toga pitanja nekom međunarodnom pravosudnom tijelu.

LJUBLJANA

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u petak je u priopćenju za javnost navelo da će tijekom pregovora Hrvatske i Europske unije inzistirati na otvaranju hrvatskog tržišta za slovenske banke neovisno pitanju štediša Ljubljanske banke Zagreb. Kako se navodi u priopćenju, pitanje deviznih štediša Ljubljanske banke sukcesijsko je pitanje bivše Jugoslavije i "ne može utjecati na hrvatsku obvezu tretmana svih banaka iz EU-a bez razlikovanja i diskriminacije", kako u njihovom nastojanju za slobodno poslovanje na hrvatskom financijskom tržištu, tako i u pogledu moguće kupovine udjela u hrvatskim bankama. "Takva obveza proizlazi iz europske pravne stečevine i Slovenija će u pristupnim pregovorima inzistirati da se i Novoj Ljubljanskoj banci (NLB) omogući nediskriminatorno poslovanje u Hrvatskoj, uključivši i vlasničke odnose", navodi se u priopćenju slovenskog MVP-a.

BEOGRAD

Nakon što su ministar obrane Srbije i Crne Gore Zoran Stanković i srbijanski ministar pravosuđa Zoran Stojković izjavili kako nemaju informacija o izjavama specijalnog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića o lociranju pomagača haških bjegunaca Ratka Mladića i Radovana Karadžića, ministar policije Srbije Dragan Jočić u petak navečer potvrdio je da postoje takve operativne informacije, ali nisu za javnost te da brzina nalaženja Karadžića i Mladića najviše ovise o djelovanju vojnih obavještajnih struktura. I tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević oglasio se ponovno u petak, nakon što je u četvrtak rekao kako su identificirani i locirani Mladićevi i Karadžićevi pomagači, izjavom da preciznim informacijama o pomagačima dvojice najtraženijih haških optuženika raspolažu i Sigurnosno informativna agencija (BIA) i MUP Srbije. On je rekao kako je zasad identificirano više od pet osoba. Ministar policije Srbije Dragan Jočić rekao je da se intenzivno traga za haškim bjeguncima jer je vrijeme ograničeno. "Tužitelj se aktivno uključio u postupak i njegova poruka je da će svi koji budu skrivali ili na bilo koji drugi način pomagali ratnim zločincima doći pod udar kaznenih sankcija".

BAKU

Svih dvadeset i troje putnika i članova posade azerbejdžanskog zrakoplova koji se u petak srušio nedugo nakon polijetanja iz Bakua poginulo je u nesreći, objavili su tamošnji dužnosnici. Zrakoplov Antonov An-140 s radara je nestao nedugo nakon polijetanja iz Bakua. Svjedoci nesreće su priopćili da je zrakoplov prije rušenja nepravilno letio, kao da je posada željela izbjeći pad u nastanjenoj zoni. Avion se potom srušio pokraj obale mora u Nardaranu, jednom od predgrađa Bakua. Odredište mu je trebao biti kazahstanski grad Aktau. "Svi putnici i članovi posade su poginuli. Uzrok nesreće nam je nepoznat", objavila je lokalna policija. An-140 relativno je nov tip zrakoplova za kraće destinacije, dizajniran 90-ih godina. Pokreću ga dva propelerska motora, a kapacitet su mu 52 putnika. Zajedno ga proizvode Rusija i Ukrajina.

LONDON

Britanski princ Charles nakon preuzimanja trona ima namjeru promijeniti ime i okruniti se kao George VII., objavio je u subotu londonski Times. Britanski se prijestolonasljednik, naime, već povjerio najbližim suradnicima i rekao da ne bi želio vladati kao Charles III. jer su oba njegova prethodnika s tim imenom vladala u jednom od najkrvavijih dijelova britanske povijesti. Princ od Walesa, koji je kršten kao Charles Philip Arhtur George, uzeo bi ovo posljednje ime kao vladarsko u znak počasti svome djedu Georgeu VI., stanovništvu jednom od najdražih britanskih monarha u posljednjim stoljećima. Promjena imena pri preuzimanju trona nije neobična u tradiciji britanske monarhije, to je učinilo čak četvero od posljednjih šestero vladara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙