FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 20. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajaiz svijeta do 4.30 sati.
ZAGREB, 20. prosinca 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja iz svijeta do 4.30 sati.

WASHINGTON - Freedom House, američka organizacija koja se zauzima za demokraciju i slobodu u svijetu, svrstala je u ponedjeljak Hrvatsku među slobodna zemlje ocijenivši kako je u 2005. napredovala u jačanju političkih prava i građanskih sloboda, ali da se i dalje suočava s demokratskim izazovima. Hrvatska je u godišnjem izvješću Freedom Housea za 2005. kao i prošle godine dobila ocjenu 2 za politička prava i 2 za građanske slobode, čime je smještena među 89 slobodnih zemalja svijeta. "Hrvatska je u 2005. općenito poboljšala politička prava i građanske slobode, ali se još uvijek suočava s problemima u pravosuđu i odnosu prema Srbima na lokalnoj razini", rekla je za Hinu Sanja Tatić, analitičarka u Freedom Houseu koja je radila na izvješću za Hrvatsku.

RIM - Talijansko ministarstvo vanjskih poslova ocjenjuje držanje Zagreba prema talijanskim građanima, kada je u pitanju pristup hrvatskom tržištu nekretnina, diskriminantnim i protivnim načelima EU, te će se prema tome i ponašati u pregovorima Bruxellesa s Hrvatskom o njezinu ulasku u EU. Tijekom pregovora između EU-a i Hrvatske Italija će voditi računa i o držanju Zagreba koje sada smatra "diskriminantnim i neprihvatljivim" prema Talijanima kada je u pitanju tržište nekretnina, rekao je glasnogovornik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Pasquale Terracciano i dodao kako je riječ o diskriminacijama "protivnima bilo kojem načelu EU-a". Terracciano je to kazao nakon što je ministar za odnose s parlamentom Carlo Giovanardi u Trstu izjavio da će "biti zapriječen ulazak Hrvatskoj u EU dok ne sklopi sporazum s Italijom", nalik na onaj koji je Zagreb potpisao s Bečom o vraćanju nekretnina Nijemcima izbjeglim iz Hrvatske nakon Drugog svjetskog rata.

WASHINGTON - Svih 19 osoba poginulo je u ponedjeljak u padu hidroaviona u blizini Miami Beacha u Sjedinjenim američkim državama, priopćile su vlasti. Dvomotorni hidroavion Grumman G-73T Turbine Mallard na letu između Miamia i Bahama srušio se nadugo nakon polijetanja u morski kanal kojim prolaze brodovi. Budući da su svjedoci izvijestili o eksploziji prije nego što se srušio, FBI je poslao svoje agente da pomognu u istrazi, ali zasad nema dokaza da se radi o terorizmu ili sabotaži, priopćio je FBI.

RIM - Italija i Njemačka su stupovi europskog razvitka, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak navečer u Rimu nakon razgovora s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem. Riječ je o prvom posjetu Angele Merkel Rimu nakon što je postala njemačkom kancelarkom. Otkad je 22. studenoga preuzela novu dužnost, već je posjetila Francusku, Veliku Britaniju i Poljsku, kao i sjedišta EU-a i NATO-a. Berlusconi i Merkel ocijenili su odličnima bilateralne odnose, a sljedeći sastanak na vrhu održat će se u Njemačkoj.

BAGDAD - Pet američkih rendžera priznalo je optužbe za zlostavljanje iračkih zatvorenika i kažnjeno zatvorom od 30 dana do šest mjeseci, objavila je američka vojska u ponedjeljak. Dva vojnika bit će nečasno otpuštena iz vojske zbog tih optužbi koje su rezultat istrage o zlostavljanjima koja su se dogodila 7. rujna, stoji u priopćenju. Američka vojska u studenome je objavila da je pet vojnika iz 75. rendžerske regimente optuženo da su tukli i dršama metle udarali iračke vojnike u Bagdadu u razdoblju između uhićenja i pritvaranja.

TEL AVIV - Benjamin Netanyahu izabran je u utorak za predsjednika desničarske izraelske stranke Likud. "Imamo čelnika - Benjamina Netanyahua", objavio je okupljenom mnoštvu rezultate stranačkih izbora dosadašnji predsjednik Danny Naveh. Netanyahu, bivši izraelski premijer koji stranku preuzima nakon što ju je napusito premijer Ariel Sharon, zahvalio je pristašama koji su glasali za njega. Glavni mu je rival na stranačkim izborima bio ministar vanjskih poslova Silvan Shalom.

COCHABAMBA - Evo Morales, koji je na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Boliviji premoćno pobijedio obećanjima da će okončati kampanju Sjedinjenih Država protiv uzgoja koke, u ponedjeljak je pojačao kritiku američke politike u borbi protiv droge. Na prvoj konferenciji za tisak otkad su ga mediji proglasili izbornim pobjednikom, Morales je optužio Washington da borbu protiv droge koristi kao izgovor za militarizaciju regije. Morales, koji je osvojio iznenađujuće veliku većinu i koji bi trebao postati prvi bolivijski predsjednik Indios, ponovio je da se protivi drogama, ali je i osporio metode Washingtona.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izdao je ukaz kojim se zabranjuje zapadnjačka glazba na iranskim državnim radijskim i televizijskim postajama. Službeni iranski list Persian daily u ponedjeljak je izvijestio da je Ahmadinedžad, kao čelnik iranskog Vrhovnog revolucionarnog vijeća, naredio provedbu odluke vijeća od listopada da se zapadnjačke pjesme zabranjuju. Pjesme poput "Careless Whisper" Georgea Michaela, "Rush" Erica Claptona i "Hotel California" Eaglesa i melodije saksofonista Kennyja G. redovito prate iranske televizijske programe.

LJUBLJANA - Slovenija je u ponedjeljak dobila drugo formalno upozorenje Europske komisije zbog toga što ne provodi mjere protiv onečišćenja mora, što je stupanj prije formalne predaje slučaja sudu Europske zajednice, javili su slovenski mediji. Zbog istog problema Poljska je prijavljena tom sudu, a jednako upozorenje kao Slovenija već je dobila Grčka. Kako su prenijeli mediji, riječ je o tome da u Bruxellesu nisu zadovoljni implementacijom europske pravne stečevine prema kojoj sve europske trgovačke i ribarske luke, te marine, moraju imati stalno osigurane kapacitete za prihvat i reciklažu opasnih i manje opasnih tvari poput otpadnih ulja, fekalnih voda, baterija, ostataka hrane i tereta, te nuditi takve usluge na nediskriminatornoj osnovi.

WASHINGTON - NASA je u ponedjeljak odgodila početak prve svemirske misije na Pluton, predviđen za siječanj, navodeći kao razlog moguće poteškoće sa spremnicima goriva na raketama. Polijetanje sonde "New Horizons" odgođen je s 11. siječnja do najranije 17. siječnja kako bi se provela dodatna ispitivanja, rekli su dužnosnici NASA-e. Gotovo 500 kilograma teška letjelica približno velika kao glasovir treba u devet godina proputovati cijeli Sunčev sustav i doletjeti do Plutona i njegovog mjeseca Harona 2015. godine, te omogućiti do sada najbliži pogled na najmanji planet sustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙