FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skv: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 10. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta u 4.30 sati.
ZAGREB, 10. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4.30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u ponedjeljak je ponovno preporučio slovenskoj diplomaciji da s Hrvatskom pokuša postići bilateralni dogovor o granici. Drnovšek je na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o odnosima Slovenije i Hrvatske, rekao da treba pokušati riješiti otvorena pitanja između dviju država prije nego što Slovenija u prvoj polovici 2008. preuzme predsjedanje Europskom unijom kao prva od država članica koje su u članstvo primljene 2004. godine. "Predložimo Hrvatskoj još jedan otvoren i pošten razgovor da ocijenimo jesmo li sposobni riješiti problem u bilateralnom razgovoru, a ako nismo - konstatirajmo da to nije moguće, i onda možemo odlučiti da to damo na međunarodni sud, odnosno arbitražu", rekao je Drnovšek.

SOFIA - Bugarska se ozbiljno priprema za suzbijanje širenja smrtonosnog virusa H5N1 ptičje gripe koji se proširio po susjednim joj zemljama, rekao je bugarski ministar poljoprivrede u ponedjeljak. "Velike su mogučnosti da se virus i kod nas pojavi", rekao je Nihat Kabil bugarski ministar poljoprivred za privatnu televezijsku postaju BTV, "Spremni smo identificirati, izolirati i uništiti žarišta ptičje gripe bude li potrebno". Virus je uzrokovao smrt zaraženih ptica u rumunjskim selima dok su u Turskoj prijavljene prvi slučajevi smrti i zaraze kod ljudi.

BAGDAD - Čelni čovjek iračkog ogranka Al Qaide, Abu Musab al Zarqawi u ponedjeljak je u priopćenju objavljenom na internetu preuzeo odgovornost za napad na ministarstvo unutarnjih poslova u Bagdadu, navodeći kako je to odmazda za navodno mučenje sunita koji se nalaze u zatvoru tog ministarstva. U napadu dvojice bombaša samoubojica u odorama viših policijskih dužnosnika s propusnicama poginulo je u ponedjeljak u Bagdadu za proslave Dana policije 29 osoba kao i sami bombaši. Jedan od napadača je poginuo u policijskoj pucnjavi dok je drugi aktivirao eksploziv koji je na sebi nosio i tako usmrtio sebe i još 29 osoba.

GAZA - Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u ponedjeljak izjavio kako je od američke vlade dobio potvrdu da će se parlamentarni izbori planirani za 25. siječnja održati i u istočnom Jeruzalemu, bez obzira na izraelske prosvjede zbog sudjelovanja Hamasa na izborima. Abas je nadalje izjavio kako ne očekuje "značajnije promjene" u izraelskoj politici desi li se da izraelski premijer Ariel Sharon premine. "Mislim da se osim osobnosti novog premijera neće ništa značajno promijeniti u izraelskoj politici", prenose agencije Abasovu izjavu s konferencije za novinare održane u Gazi.

WASHINGTON - Američka vojska objavila je u ponedjeljak da će otpustiti 80 vojnika koji odbijaju mobilizaciju i odlazak u Irak ili Afganistan. Riječ je o tzv. rezervistima, ljudima koji inače žive civilnim životom, ali su ranije bili u redovnoj vojsci ili pričuvnom sastavu i imaju još neke preostale vojne obveze. Vojska je objavila da je izdala mobilizacijske pozive za oko 5.700 rezervista i da će uskoro početi s "procedurom otpuštanja" njih 80 koji se nisu odazvali mobilizaciji. Do rata u Iraku, ti su vojnici bili rijetko angažirani, no pozvani su kako bi se održao broj vojnika u ratu koji je počeo u ožujku 2003. godine. Sjedinjene Države imaju trenutno u Iraku 153.000 vojnika.

ATENA (Georgia) - Sveučilište u američkoj saveznoj državi Georgiji je od čovjeka koji je bio impresioniran brzim prijevodom jednog pisma s hrvatskog jezika dobilo donaciju od 500.000 dolara, izjavili su sveučilišni dužnosnici u ponedjeljak. Lawrence Phillips, umirovljeni liječnik iz Virginije zamolio je svoju kćer, profesoricu germanistike i slavistike na sveučilištu u Georgiji da mu pronađe nekoga tko bi mu preveo pismo napisano na hrvatskom ranih 1900-tih godina koje je njegovoj majci, rodom iz hrvatskog mjesta Zaloka, poslala jedna njena prijateljica iz rodnog mjesta. Sat vremena nakon što je pismo dobio, profesor Keith Langston s istog sveučilišta je pismo preveo. Impresioniran takvom brzinom, Phillips je odlučio sveučilištu ponuditi sredstva u iznosu od 500.000 dolara za projekte znanstvene suradnje s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙