FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Albanci iz Doline Preševa na jugu Srbije traže autonomiju

PRIŠTINA,14. siječnja. 2006(Hina) - Albanski vijećnici u skupštinamatriju općina na jugu Srbije, području poznatom kao Preševska dolina,zatražili su u subotu političku i teritorijalnu autonomiju svojeregije.
PRIŠTINA,14. siječnja. 2006(Hina) - Albanski vijećnici u skupštinama triju općina na jugu Srbije, području poznatom kao Preševska dolina, zatražili su u subotu političku i teritorijalnu autonomiju svoje regije.

Albanski vijećnici općina Preševo, Bujanovac i Medveđa u zajednički usvojenoj deklaraciji izjasnili su se nadalje za ujedinjene s Kosovom, ako bi došlo do promjene granica u tom području.

Oko dvije trećine od otprilike 100 tisuća stanovnika Preševske doline su albanske nacionalnosti.

"Poštujući izraženu volju stanovništva za definiranjem Preševske doline kao posebne konstitucionalno-teritorijalne regije i podržavajući načela Kontaktne skupine u vezi sa statusom Kosova, vijećnici se obvezuju da će se u slučaju nepoštivanja ovih načela i eventualnih promjena granica angažirati na ujedinjenju Preševske doline s Kosovom", navodi se u deklaraciji usvojenoj na zajedničkoj sjednici albanskih vijećnika općina Preševo, Bujanovac i Medveđa na jugu Srbije.

U zajedničkoj platformi se nadalje ističe kako Albanci iz te tri općine ne trebaju služiti vojni rok i zahtijeva se rasvjetljavanje svih ubojstava Albanaca od 1999. do 2005.

Na sjednici nije usvojen zahtjev da se naziv "Preševska dolina" zamijeni terminom "istočno Kosovo".

Kao razlog za usvajanje deklaracije odnosno platforme za političko djelovanje albanskog stanovništva na jugu Srbije, vijećnici navode "potrebu za poduzimanjem konkretnih i koordiniranih aktivnosti na rješavanju pitanja Albanaca ove regije u duhu integracijskih procesa koji se odvijaju u Europi".

U tom kontekstu upozoravaju da će "dok se pravilno ne riješi pitanje Albanaca ove doline, cijela regija biti stalno žarište nemira i prepreka euroatlantskim integracijama".

U okviru svog zahtjeva za političkom i teritorijalnom autonomijom, albanski vijećnici zatražili su potpunu demilitarizaciju područja, uklanjanje postojećih vojnih baza i onih u izgradnji, stvaranje multietničke policije i zapovjednih struktura, te uvođenje albanskog jezika u sve institucije vlasti kao i službenu uporabu albanskih nacionalnih simbola uz pravo na javno obilježavanje značajnih datuma iz albanske nacionalne povijesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙