FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vujanović zakazao sjednicu crnogorskog parlamenta o referendumu

CETINJE, 20. prosinca 2005. (Hina) - Crnogorski predsjednik FilipVujanović zakazao je u utorak, koristeći svoje ustavne ovlasti, za 7.veljače izvanrednu sjednicu crnogorskog parlamenta na kojoj ćeraspravljati o referendumu o državnom statusu Crne Gore.
CETINJE, 20. prosinca 2005. (Hina) - Crnogorski predsjednik Filip Vujanović zakazao je u utorak, koristeći svoje ustavne ovlasti, za 7. veljače izvanrednu sjednicu crnogorskog parlamenta na kojoj će raspravljati o referendumu o državnom statusu Crne Gore.

Istodobno je predložio predsjedniku Srbije i Crne Gore Svetozaru Maroviću organiziranje sastanka s najvišim dužnosnicima članica državne zajednice kako bi se utvrdilo stajalište službene Srbije o odnosima dviju članica kao neovisnih država.

Vujanović nije predložio datum održavanja referenduma, navodeći da tu mogućnost ostavlja dijalogu vlasti i oporbe, ali je precizirao da izjašnjavanje građana ne može biti nakon travnja sljedeće godine. Napomenuo je da je uvažio preporuku Europske unije (EU), koju je europska trojka predstavila Crnoj Gori 9. studenoga, da se referendum ne zakazuje prije nego što Venecijanska komisija ocijeni demokratske standarde referenduma. On je naveo da je preporukom EU upozoreno na potrebu dijaloga vlasti i oporbe u Crnoj Gori i dijaloga vlasti Crne Gore i Srbije, što također treba uvažiti.

Govoreći o inicijativi oko održavanja sastanka s predsjednicima država i vlada zemalja članica, Vujanović je rekao kako bi se "na sastanku provjerilo raspoloženje predsjednika države i srbijanske vlade za dogovor o načelima odnosa Crne Gore i Srbije kao neovisnih država, ako se građani Crne Gore na referendumu opredijele za njezinu neovisnost".

Prema njegovim riječima, Crna Gora je spremna u odnosima dviju neovisnih država afirmirati načelo otvorenih granica, slobodnog kretanja ljudi, prometa robe, kapitala i usluga i zaštite stečenih prava, uz jednakopravnost građana, tvrtki i poduzetnika.

Vujanović je ponovio da prijedlog o savezu neovisnih država Crne Gore i Srbije i dalje smatra najboljim rješenjem, no dodao je kako je "očigledno da iz Srbije nema raspoloženja za to.

Crnogorski predsjednik je odbacio mogućnost da se nakon referenduma o neovisnosti takav savez može formirati voljom vladajućih stranaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙