FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen roman "Mandrač" Zvonka Todorovskog

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Roman "Mandrač", utemeljen napovijesnim činjenicama i podatcima iz života i djela hrvatskogknjiževnika Petra Hektorovića, autora Zvonka Todorovskog predstavljenje danas u Društvu hrvatskih književnika.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Roman "Mandrač", utemeljen na povijesnim činjenicama i podatcima iz života i djela hrvatskog književnika Petra Hektorovića, autora Zvonka Todorovskog predstavljen je danas u Društvu hrvatskih književnika.

"Mandrač ili čudesna pripovijest o Petru Hektoroviću starohvarskom vlastelinu, složena od sedam nejednakih knjiga", u izdanju Naklade Lukom, spoj je Hektorovićeve biografije i fikcionalne proze.

Starogradske dijaloge u knjizi adaptirala je Magda Dulčić, koja je napravila i povijesni zemljovid te arhitektonsku rekonstrukciju Tvrdalja.

Predstavljajući knjigu akademik Tonko Maroević istaknuo je da je to roman s povijesnim i topografskim koordinatama, koji sadrži i snagu imaginacije. Autor se pozabavio Hektorovićem, znamenitom osobom toga vremena, ušavši u podatke o njegove životu, rekonstruirajući odnos prema sredini, prijateljima i ženama. Ono što je originalno u knjizi jest sposobnost kombiniranja faktografije i mašte, rekao je Maroević, recenzent knjige.

Roman je napisan kao napeti krimić s ljubavnim zapletom, u koji je utkan i sloj čudesnoga u liku demona mjesta. U romanu se oživljavaju povijesne pjesničke i intelektualne ličnosti renesanse Dalmacije, kao što su Vetranović, Ivan i Nikola Nalješković, Jeronim Bartučević, a doznaje se i kako je i zbog čega nastalo Hektorovićevo "Ribanje i ribarsko prigovaranje".

Zvonko Todorovski (1960.) piše knjige za djecu, scenarije za animirane filmove i stripove te dječje radio igre. "Mandrač" je njegov prvi roman za odrasle.

(Hina) xmb ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙