FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Zakon o vinu potrajao samo tri tjedna!

LJUBLJANA,11. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski parlament u srijedu jenakon samo tri tjedna od donošenja ukinuo zakon o vinu, i to zbogvelikog nezadovoljstva izazvanog zakonskim člankom koji je taksativnonavodio samo dvije "vinorodne pokrajine" u kojima se u Slovenijiproizvode dobra sortna vina.
LJUBLJANA,11. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski parlament u srijedu je nakon samo tri tjedna od donošenja ukinuo zakon o vinu, i to zbog velikog nezadovoljstva izazvanog zakonskim člankom koji je taksativno navodio samo dvije "vinorodne pokrajine" u kojima se u Sloveniji proizvode dobra sortna vina.

Tako se dogodilo da je zakon bio na snazi rekordno kratko vrijeme, a ministarstvo poljoprivrede sada će morati izraditi bolji prijedlog, kako bi se uvažili interesi drugih vinogradarskih krajeva.

Neki vinogradari, osobito na jugu "dežele", žele zakonom dobiti priznanje da se i kod njih proizvodi kvalitetna "žlahtna kapljica" koja se slavi i u državnoj himni "Zdravica", u stihovima pjesnika Franca Prešerna.

Uz vina s područja Maribora, istočna vinorodna zona, i vina s područja Nove Gorice i Kopra, zapadna vinorodna zona, novim bi se zakonom priznala i vina iz nekih drugih vinogradarskih područja na jugu države i brežuljcima uz Savu, poput "cvičeka" i "metliške črnine".

Zbog kritika s terena, zakon o vinu za koji je prije tri tjedna glasovala vladajuća koalicija i neki oporbeni zastupnici, u srijedu je u ponovljenom glasovanju dobio samo 7 glasova, a 45 zastupnika glasovalo je za njegovu suspenziju. Većina sudionika u raspravi prije glasovanja suglasila se da u budućem zakonu budu predviđena tri vinorodna područja, od kojih bi jedno uključivalo i vinograde na području pokrajina Dolenjska i Bele Krajine čiji su stanovnici bili najnezadovoljniji ranijim zakonom koji im je pokvario raspoloženje uoči blagdana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙