FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci ipak nisu drugi najinteligentniji narod na svijetu

LJUBLJANA,5. siječnja(Hina) - Slovenska podružnica međunarodne udrugeinteligentnih pojedinaca Mensa opovrgla je vijest koja se pojavila unekim hrvatskim medijima, a prema kojoj su Slovenci nakon Izraelacanajinteligentniji narod na svijetu.
LJUBLJANA,5. siječnja(Hina) - Slovenska podružnica međunarodne udruge inteligentnih pojedinaca Mensa opovrgla je vijest koja se pojavila u nekim hrvatskim medijima, a prema kojoj su Slovenci nakon Izraelaca najinteligentniji narod na svijetu.

Predsjednik slovenske Mense - koja je osnovana 2001. godine i okuplja 250 članova - ocijenio je za poslovni list "Finance" da podatak nije točan i da je postotak ljudi koji prelaze kvocijent inteligencije 148, što je uvjet za članstvo u Mensi, manje-više jednak kod svih naroda.

Riječ je o samo dva posto u ukupnoj populaciji i ta je vrijednost svugdje približno jednaka, rekao je za "Finance" predsjednik slovenske Mense Peter Jamšek.

"Kad bi u Sloveniji bilo toliko genijalnih ljudi, to bi se već negdje osjetilo", rekao je Jamšek.

Na Mensina testiranja inteligencije (u koju su uključeni geometrijski elementi, tako da na rezultate ne utječe obrazovanje, znanje matematike ili stranih jezika) javljaju se, naime. obično oni koji su već prošli neke slične testove i vjeruju da mogu dostići IQ 148. Zato na takvim testovima u Sloveniji "prođe" čak polovica kandidata.

Unatoč toj autoselekciji, polovica uspješnih testova vrlo je dobar rezultat, tvrdi Jamšek.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙