FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Godišnje nestane preko 1000 automobila

LJUBLJANA,30. prosinca(Hina) - U Sloveniji se svake godine ukrade prekotisuću automobila. Iako je statistička opasnost da se lopovi okome navozilo vlasnika boljeg automobila 0,1 posto, s obzirom na milijunregistriranih automobila, već se događalo da vozila nestaju upravo'istaknutim' osobama i s 'istaknutih' lokacija.
LJUBLJANA,30. prosinca(Hina) - U Sloveniji se svake godine ukrade preko tisuću automobila. Iako je statistička opasnost da se lopovi okome na vozilo vlasnika boljeg automobila 0,1 posto, s obzirom na milijun registriranih automobila, već se događalo da vozila nestaju upravo 'istaknutim' osobama i s 'istaknutih' lokacija.

Stoga su posao razvile specijalizirane detektivske agencije za pronalaženje ukradenih automobila, koje vlasnicima luksuznijih vozila naplaćuju 500 do 1000 eura kako bi ušli u trag ukradenom 'ljubimcu'.

"To je zapravo otkupnina i iznos je relativno nizak", rekao je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od petka Simon Mrak, vlasnik agencije "1A agent". Po njegovim je riječima uspjeh ovisan o brzini angažiranja detektiva, a vrati se i do trećina vozila. U sretnijim slučajevima sve se može riješiti "s nekoliko telefonskih poziva" uz "dobre veze s pravim ljudima na pravom mjestu".

Automobili ukradeni u Sloveniji obično odmah odlaze na Balkan i u istočnoeuropske države, dok se za "domaće tržište" krade za rezervne dijelove.

Da unatoč statistici vlasnici boljih automobila ne mogu bez dodatnih sredstava zaštite, svjedoči primjer prestižnog mercedesa kojega je vlasnik prije tri mjeseca parkirao pred sjedištem vlade u Ljubljani, ali je vozilo unatoč blizini policije i zaštitara nestalo, piše "Dnevnik".

Već se dogodilo da su nestajala i vozila uglednih političara, pa je tako bez službenog audija prije sedam godina ostao tadašnji potpredsjednik vlade Marjan Podobnik. Isto tako, lopovi su ukrali privatni BMW-a nekadašnjeg ministra gospodarstva Maksa Tajnikara, a ni u jednom ni u drugom slučaju počinitelji nisu otkriveni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙