FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Surroi: Neće biti promjena postojećih granica na Balkanu

PRIŠTINA,22. prosinca 2005.(Hina) - Član pregovaračkog tima Kosova,istaknuti kosovski političar Veton Surroi izjavio je u četvrtak kakona Balkanu "neće biti promjene postojećih granica", dodajući kako je"normalno" da nekadašnja administrativna granica Kosova i Srbije sadapreraste u državnu.
PRIŠTINA,22. prosinca 2005.(Hina) - Član pregovaračkog tima Kosova, istaknuti kosovski političar Veton Surroi izjavio je u četvrtak kako na Balkanu "neće biti promjene postojećih granica", dodajući kako je "normalno" da nekadašnja administrativna granica Kosova i Srbije sada preraste u državnu.

"Ako se na Kosovu promijene unutarnje granice, onda će biti dovedene u pitanje granice ovog dijela Balkana", izjavio je Surroi beogradskoj agenciji Beta.

Tom eventualnom promjenom, smatra Surroi, potaknut će se iredentistički procesi gotovo u svim krajevima nekadašnje Jugoslavije.

Prema njegovim riječima, odgovornost za neintegriranje sjevernog, pretežito Srbima nastanjenog, dijela Mitrovice, leži na kosovskim političarima.

"Vođe bivše Oslobodilačke vojske Kosova i drugi tadašnji političari nisu imali jedinstveno stajalište u vezi s problemom Sjeverne Mitrovice. Rezultat takvog stanja je da pojedini Albanci zlostavljaju kosovske Srbe. Međunarodna zajednica je sa svoje strane dala prazna obećanja, jer je došla na Kosovo kako bi očuvala postojeće stanje, dok se ne pronađe neko dugoročno rješenje", kazao je Surroi.

Surroi, predsjedavajući Odbora za etničke zajednice unutar pregovaračkog tima Kosova, zauzeo se za prihvaćanje univerzalnih vrijednosti vezanih za položaj etničkih zajednica u Srbiji i na Kosovu.

Pregovori o statusu Kosova službeno će krenuti u siječnju, a srbijanska strana zalaže se za stvaranje dvaju entiteta na Kosovu, za koje žele da ostane u sklopu Srbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙