FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština optužuje Beograd za opstrukciju povratka raseljenih

PRIŠTINA,21. prosinca(Hina) - Ministar za lokalnu samoupravu vladeKosova Lutfi Haziri optužio je službeni Beograd za opstrukciju inesuradnju oko povratka raseljenih osoba s Kosova.
PRIŠTINA,21. prosinca(Hina) - Ministar za lokalnu samoupravu vlade Kosova Lutfi Haziri optužio je službeni Beograd za opstrukciju i nesuradnju oko povratka raseljenih osoba s Kosova.

Kako u srijedu prenose prištinski mediji, Haziri je pozvao sve raseljene osobe na povratak isključivši pritom mogućnost kolektivnog neorganiziranog povratka.

Haziri je optužio službeni Beograd da ne surađuje u procesu povratka raseljenih osoba zbog političkih motiva, a optužbe su slijedile nakon što su vlasti u Beogradu odbile potpisati protokol suradnje vezan uz provedbu procesa povratka koji obuhvaća i druga pitanja povezana uz taj proces.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu ustvrdio je da je Beograd ojačao svoj pritisak na raseljene osobe koje se trenutno nalaze u Srbiji kako bi spriječio njihov dobrovoljni povratak na Kosovo. Također je ustvrdio kako kosovske institucije rade na stvaranju uvjeta za trajni povratak raseljenih kao jedan od šest prioriteta UNMIK-a i privremenih kosovskih institucija.

Prema službenim podacima Ministarstva za lokalnu samoupravu, gotovo 14 tisuća raseljenih osoba se vratilo svojim domovima na Kosovo, a velik problem ostaje broj raseljenih unutar teritorija Kosova. Kosovski dužnosnici navode brojku od gotovo 60 tisuća raseljenih osoba s Kosova, dok službeni Beograd tvrdi da je gotovo 200 tisuća osoba, pretežito Srba, raseljeno s Kosova nakon završetka rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙