FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Kosovu počelo isključivanje Mobtel-ovih repetitora

PRIŠTINA/ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Kosovska agencija zatelekomunikacije (TRA) počela je u četvrtak navečer uz podršku UNMIK-aisključivati sve odašiljače srbijanske telekomunikacijske tvrtke"Mobtel" na Kosovu.
PRIŠTINA/ZAGREB, 6. siječnja 2006. (Hina) - Kosovska agencija za telekomunikacije (TRA) počela je u četvrtak navečer uz podršku UNMIK-a isključivati sve odašiljače srbijanske telekomunikacijske tvrtke "Mobtel" na Kosovu.

U četvrtak su u Prištini isključena tri Mobtelova odašiljača a u petak će biti isključen još jedan, nakon čega će se početi s isključivanjem odašiljača u drugim dijelovima Kosova, rekao je direktor kosovskog TRA Anton Berisha.

Berisha je izjavio da UNMIK-ov odjel za gospodarstvo podržava isključivanje odašiljača koje za cilj ima prekinuti rad operatera mobilne telefonije koji nemaju odgovarajuće dozvole. Mobtel od srpnja 2004. godine na Kosovu radi protuzakonito jer nema dozvolu agencije TRA kao ni UNMIK-a, a svoja obvezna davanja ne uplaćuje u proračun Kosova, objasnio je Berisha.

Berisha je kazao da je isključivanje predajnika dio prve faze ove operacije i najavio kako će "repetitori biti i konfiscirani".

Jedini legalni mobilni operater na Kosovu je Valla 900 koja po nekim procjenama ima više od 350.000 korisnika dok Mobtel, kako navodi TRA, ima 100.000 korisnika.

"Gubimo milijune eura svake godine. Prema našim proračunima, godišnje izgubimo gotovo stotinu milijuna eura", rekao je Berisha i napomenuo da pored "Mobtela" na Kosovu ilegalno radi još pet operatera mobilne telefonije; Telekom Srbija, crnogorski "ProMonte", "Mobimak" iz Makedonije, te AMC i "Vodafon" iz Albanije. Ti operateri, dodao je Berisha, koriste frekvencije "Valla 900", jedine ovlaštene tvrtke za pružanje telekomunikacijskih usluga na Kosovu.

Anton Berisha je također izjavio da isključivanje Mobtel-ovih repetitora nije povezano sa sporom između vlade u Beogradu i nekadašnjeg vlasnika Mobtela Bogoljuba Karića, izvijestila srpska novinska agencija Beta.

Srbijanska vlada je 29. prosinca oduzela licencu Mobtelu u kojem je svoj većinski vlasnički dio od 51 posto Bogoljub Karić posto sredinom godine prodao konzorciju austrijskih ulagača.

Kako objašnjava vlada u Beogradu, Mobtel je licencu izgubio jer je bez njenog dopuštenja u prosincu 2003. godine sklopio dogovor s vlasnikom kosovske tvrtke Mobilkos Ekremom Lukom i protupravno mu ustupio državnu licencu za obavljanje telekomunikacijske djelatnosti na Kosovu. Na taj je način "ugrozio srpske nacionalne interese" i na "najgori mogući način naštetio interesima Srbije i omogućio Luki da pomoću srpske licence ostvari golemu dobit"

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Dragan Jocić je izjavio da su do informacija i dokumentacije o dogovoru između Mobtela i Mobikosa došli zahvaljujući međunarodnoj pravnoj pomoći. "Da nije bilo pomoći UNMIK-a na Kosovu srpska vlada ne bi došla do podataka o ugovoru", napomenuo je Jocić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙