FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomen-park Faustu Vrančiću na otoku Prviću

ŠIBENIK, 8. siječnja 2006. (Hina) - Mještani Prvić Luke na otokuPrviću, gdje je po vlastitoj želji u mjesnoj crkvi sv. Marije odMilosti godine 1617. pokopan Faust Vrančić, uređuju spomen-park tompoznatom šibenskom, hrvatskom i svjetskom znanstveniku, izumitelju ihumanistu.
ŠIBENIK, 8. siječnja 2006. (Hina) - Mještani Prvić Luke na otoku Prviću, gdje je po vlastitoj želji u mjesnoj crkvi sv. Marije od Milosti godine 1617. pokopan Faust Vrančić, uređuju spomen-park tom poznatom šibenskom, hrvatskom i svjetskom znanstveniku, izumitelju i humanistu.

Uređenje spomen-parka - u sklopu kojeg će na površini od 960 metara četvornih biti botanički vrt s maketama izuma Fausta Vrančića, muzejski prostor i višenamjenska dvorana te poslovni i ugostiteljski sadržaji - potaknula je Udruga građana "Narodno zdravlje" iz Prvić Luke.

Idejni projekt tog spomen-parka poduprli su na javnoj raspravi stručnjaci i mještani, u tijeku je izrada izvedbenog projekta, a najveći dio radova trebao bi završiti do početka turističke sezone.

Procjenjuje se će stajati 1,2 milijuna kuna. Projekt su dosad novčano poduprli Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, koje je prošle godine dalo 70 tisuća kuna za pripremne radove i izradu projektne dokumentacije, Gradska uprava Vodica, koja je u proračunu za 2006. osigurala 250.000 tisuća kuna, Šibensko-kninska županija, Županijska turistička zajednica te mnoge tvrtke i pojedinci. Novčana pomoć zatražena je i od ministarstava kulture i znanosti te od Hrvatske turističke zajednice.

Po riječima Vladimira Lučeva, predsjednika Udruge "Narodno zdravlje", dosad je dobrovoljnim prilozima prikupljeno više od 100 tisuća kuna.

Brončano poprsje Fausta Vrančića, rad akademskog kipara Ante Guberine, koje je trenutačno u crkvenoj sakristiji, financirali su iseljenici iz Prvić Luke koji žive u Kaliforniji, a dali su 2500 dolara, te zagrebačka tvrtka "Davia" d.o.o., koja je dala 30.000 kuna.

Maketu Vrančićeva poznatog izuma "Homo volans" izradit će likovni umjetnik Ico Vardai, maketu mlina za masline učenici Tehničke škole iz Šibenika, a maketu mosta vjerojatno zagrebački Građevinski fakultet. Te tri makete, koje će biti darovane mještanima Prvić Luke, u prirodnoj će veličini biti postavljene u spomen-parku, a makete ostalih izuma, kojih je 49, bit će izložene u muzeju, rekao je Vladimir Lučev.

Dodao je da će u spomen-parku Fausta Vrančića biti otvoreno 10-ak radnih mjesta, namijenjena u prvome redu mladim ljudima s otoka Prvića.

Vladimir Lučev je istaknuo kako vjeruje da će Prvić kao "Faustov otok" biti poželjno turističko odredište s obzirom na to da je u Šepurinama, još jednome mjestu na tom otoku, ljetnikovac obitelji Vrančić u kojem i danas živi jedan njezin potomak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙