FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Postavljen temeljni kamen za knjižnicu Filozofskog fakulteta

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu zagrebačkoga Filozofskogfakulteta danas je postavljen temeljni kamen za novu knjižnicu, kojaće biti druga po veličini u Hrvatskoj. Dekan Filozofskog fakultetaMiljenko Jurković u toj je prigodi istaknuo kako će po projektuknjižnica s oko 8000 četvornih metara imati 500 sjedećih mjesta,seminarske učionice i prostore za individualan rad.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu zagrebačkoga Filozofskog fakulteta danas je postavljen temeljni kamen za novu knjižnicu, koja će biti druga po veličini u Hrvatskoj. Dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković u toj je prigodi istaknuo kako će po projektu knjižnica s oko 8000 četvornih metara imati 500 sjedećih mjesta, seminarske učionice i prostore za individualan rad.

Bit će opremljena najsuvremenijim sustavom zaštite, dodao je, ocijenivši da je riječ o kulturnom događaju desetljeća, o kojemu se počelo razmišljati još 60-ih godina prošloga stoljeća, a projekt se provodi tek sada.

Podsjetivši na važnost knjižnice za Filozofski fakultet, u koju će se smjestiti knjige 20 fakultetskih knjižnica sa 650.000 naslova, Jurković je ocijenio da će ona biti središte znanja, ideja, volje i snage.

Svečanosti postavljanja temeljnog kamena nazočio je i ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, koji je pozdravio početak gradnje knjižnice, ocijenivši to velikim korakom za hrvatsku znanost i kulturu.

Govoreći o ulaganju u Filozofski fakultet, ministar je istaknuo da je u zadnje dvije godine odobreno 56 novačkih mjesta. Država će morati prihvatiti obrazovanje kao svoj prioritet, rekao je, zauzevši se za usporedivost hrvatskog obrazovnog sustava, te mobilnost studenata i nastavnika u okviru Bolonjskog procesa. Ponovio je kako je cilj Ministarstva da do 2010. hrvatsko obrazovanje zauzme vodeću ulogu u regiji.

Kad za dvije godine, kako je najavljeno, bude izgrađena, nova će knjižnica na sedam razina imati radni prostor s 500 sjedećih mjesta računalno umreženih. U podrumu će biti smješteni ormari za komprimiranje knjiga pa bi se tako kapacitet knjižnice popeo na više od 750.000 naslova. U knjižnici će biti i multimedijalna i seminarska dvorana, gdje će se moći raditi sa studentima.

Na novinarski upit je li preuranjen potez "Školske knjige" koja je počela tiskati udžbenike po novom pravopisu, Primorac je rekao kako Ministarstvo ima snagu da se digne iznad dugogodišnje hrvatske neizvjesne jezične situacije.

Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika prelomit će dvojbe i sva pitanja glede hrvatskoga standardnog jezika. Kad Vijeće donese odluku, to će postati pravilo, koje će Ministarstvo prihvatiti, izjavio je Primorac.

Sve zemlje koje ulaze u EU moraju riješiti ključna pitanja nacionalnog identiteta i jezika, rekao je ministar, poručivši kako se politika tu ne će miješati, kao što se nije miješala u pitanja seksulanog i zdravstvenog odgoja, glede pitanja jedinstvene hrvatske povijesti i dr.

Najmanje su dvije godine pred nama da uskladimo jezik, jer udžbenici idu po eksperimentalnom Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu (HNOS), dok se pravi HNOS donosi u kolovozu 2006. za sljedeću školsku godinu, rekao je, uz ino, ministar Primorac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙