FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: predstavljena knjiga "Dominacija kapitala = klopka čovječanstvu"

RIJEKA,15. prosinca 2005.(Hina) - Knjiga "Dominacija kapitala=klopkačovječanstvu" autora prof. Dragomira Sundaća s Ekonomskog fakulteta uRijeci i prof. Vilijama Rupnika s Ekonomskog fakulteta u Ljubljanipredstavljena je danas u Rektoratu riječkog Sveučilišta.
RIJEKA,15. prosinca 2005.(Hina) - Knjiga "Dominacija kapitala=klopka čovječanstvu" autora prof. Dragomira Sundaća s Ekonomskog fakulteta u Rijeci i prof. Vilijama Rupnika s Ekonomskog fakulteta u Ljubljani predstavljena je danas u Rektoratu riječkog Sveučilišta.

Autori razmatraju globalizaciju kao najrašireniji ekonomski fenomen te na osnovi znanstveno utemeljenih dokaza nude korekcijske mjere koje bi mogle poslužiti za uspješno uklanjanje globalizacijskih posljedica.

"Sama globalizacija vrlo je star proces koji se povremeno i segmentarno razvijao u zadnjih dvije tisuće godina. Međutim, tehnika i tehnologija 20. i 21. stoljeća učinili su da je globalizacija postala silovita i najznačajniji ekonomski fenomen", navode autori u predgovoru knjige.

Smatraju da se globalizacija u gospodarskom smislu pokazala vrlo djelotvornom, ali i da je uzrokovala brojne neželjene teškoće. Nastale su goleme razlike za ljude na zemlji jer je jednima globalizacija dala mnogobrojne pozitivne rezultate, a drugima negativne, pa čak i smrt, drže autori.

Nakon te spoznaje, kako navode, nametnula su se pitanja kakva je to ekonomska teorija, praksa i računica koje ljudski život-smrt računa kao resurs, ima li sve skupa ikakva smisla te mogu li se te žrtve smanjiti unatoč tomu što bi to usporilo gospodarski rast i razvoj.

Autori smatraju da bi na ta pitanja trebali odgovoriti znanstvenici te da, iako je o toj temi već puno napisano, do sada nisu definirane zakonitosti globalizacijskog procesa.

"Jedan od koraka k prodiranju u bit problema jest ova knjiga, koja nudi matematički dokaz sloma globalizacije kakvu danas poznajemo", navode i dodaju da je istraživanje zakonitosti globalizacijskog procesa složen posao te da je malen doprinos tomu i danas predstavljena knjiga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙