FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kompleks vojarne u Vili "Dalmaciji" predan MediLsu

SPLIT, 5. siječnja 2006.(Hina) - Mediteranskom institutu zaistraživanje života MediLsu predan je danas na uporabu kompleks bivševojarne u sklopu Vile "Dalmacije", koju je Institutu ustupio gradSplit na 40 godina, i u obnovu i uređenje koje je država uložila oko36 milijuna kuna.
SPLIT, 5. siječnja 2006.(Hina) - Mediteranskom institutu za istraživanje života MediLsu predan je danas na uporabu kompleks bivše vojarne u sklopu Vile "Dalmacije", koju je Institutu ustupio grad Split na 40 godina, i u obnovu i uređenje koje je država uložila oko 36 milijuna kuna.

Sporazum o međusobnim pravima i obvezama tom su prigodom potpisali osnivač Instituta akademik Miroslav Radman, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa Slobodan Uzelac, rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić.

Cijeli je projekt počeo 2001., a kašnjenje primopredaje, najavljene za rujan prošle godine, a samim tim i početka rada MediLsa, pomoćnik ministra Uzelac objasnio je određenim tehničkim teškoćama pri izvođenju građevnih radova.

Država je time osigurala uvjete za početak rada Instituta, a opremu bi trebao nabaviti akademik Radman. Prva dva laboratorija koje će voditi prof. Ivan Đikić i akademik Miroslav Radman trebali bi biti opremljeni do jeseni ove godine.

"Ti bi laboratoriji trebali rad početi u ranu jesen, možda već u rujnu", najavio je Radman, jer, kako je rekao, "za to su osigurani i financiranje i oprema". Do tada bi u MediLsu trebalo biti organizirano i pet do šest znanstvenih skupova, a kao prvi održat će se sastanak Međunarodnoga znanstvenog vijeća u kojem je više nobelovaca i istaknutih međunarodnih stručnjaka.

Akademik Radman podsjetio je i na brojne "šumove" koji su se javljali cijelo vrijeme od početka provedbe projekta, "koji su, na sreću, za nama", odbacivši posebno navode u nekim medijima kako je on "nekakav znanstveni tajkun koji će privatizirati MediLs za sebe".

Potpisanim Sporazumom predviđeno je i uključenje splitskog Sveučilišta u rad MediLsa, što podrazumjeva suradnju i rad u MediLsu na znanstvenim istraživanjima te suradnju na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim, doktorskim studijima", kazao je rektor Ivan Pavić. Dodao je da "suradnja podrazumijeva i organizaciju znanstvenih skupova i aktivno sudjelovanje Sveučilišta u radu tih skupova i onih koje organizira MediLs".

Detalji o suradnji Sveulilišta i MediLsa dogovorit će se razgovorima i dogovorima koji slijede.

Pomoćnik ministra Slobodan Uzelac istaknuo je kako je Ministarstvo primopredajom objekta ispunilo sve svoje novčane obveze prema MediLsu, no nastavit će podupirati projekte u njemu suradnjom sa splitskim Sveučilištem. Tvrtka "Promont", koja je obavila građevne radove, uz to je darovala i namještaj vrijedan gotovo milijun kuna, čime je, kako je naglasio, pripomogla bržem ostvarenju projekta.

Primopredaji je nazočio i savjetnik predsjednika države Izet Aganović koji je prenio pozdrave predsjednika Stjepana Mesića, naglasivši kako je taj projekt praktički začet u Uredu predsjednika koji mu je cijelo vrijeme davao punu potporu. "Na svijetu nema ljepše znanstvene ustanove od MediLsa", poručio je. Zaželio je da zahvaljujući tome Hrvatska dobije i svojega prvog nobelovca koji će tu nagradu zaslužiti radom u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu.

Splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić naglasio je da je važnost Instituta za Hrvatsku znanost u cjelini i za grad Split - golema.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙