FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saborski Odbor s predstavnicima Hrvatskoga fizikalnog društva

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu sjednice saborskog Odboraza obrazovanje, znanost i kulturu danas je održan sastanak spredstavnicima Hrvatskoga fizikalnog društva (HFD) u povodu Svjetskegodine fizike 2005. i stote obljetnice objavljivanja najvažnijihradova Alberta Einsteina.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - U sklopu sjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu danas je održan sastanak s predstavnicima Hrvatskoga fizikalnog društva (HFD) u povodu Svjetske godine fizike 2005. i stote obljetnice objavljivanja najvažnijih radova Alberta Einsteina.

Predsjednik HFD-a prof. dr. sc. Amir Hamzić istaknuo je da je Hrvatska bila supredlagatelj UN-ove rezolucije kojom je 2005. proglašena Međunarodnom godinom fizike. Time je zaokružena višegodišnja inicijativa pod imenom Svjetska godina fizike 2005., koju je pokrenulo Europsko fizikalno društvo (EPS), a podupro UNESCO.

Ta je akcija provedena u više od 80 zemalja, a u Hrvatskoj ju je koordinirao HFD u nakani da se istakne važnost fizike u svakodnevnu životu, mijenjaju predrasude o toj znanstvenoj disciplini i uznastoji da fizika bude što nazočnija u medijima.

Projektima po školama i fakultetima odazvao se velik broj učenika i studenata te je izražena potreba da takve vrste akcija budu stalna djelatnost HFD-a. Hamzić je istaknuo da je zadovoljan obilježavanjem Svjetske godine fizike, ali je upozorio kako je izostala novčana potpora države i sponzora.

Predstojnik Katedre za fiziku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Marijan Šunjić je, uz ostalo, govorio o stanju fizike kao znanosti u Hrvatskoj. Istaknuo je da treba jačati interdisciplinarnost unutar sveučilišta te njihovu decentralizaciju, dodavši da Hrvatska mora izraditi i provoditi razvojnu strategiju koja će obuhvaćati razvoj fizike, poštujući sud struke.

Dekan PMF-a prof. dr. sc. Dragutin Feletar zahvalio je na primanju članovima Odbora, rekavši da se održava sve više konferencija o društvu znanja, a sve manje se izdvaja za znanost.

Članovi Odbora zajedno s gostima složili su se da Hrvatskoj nedostaje mladih znanstvenika, zbog čega je nužno poticati istraživačke programe, jačati doktorske studije i popularizirati znanost u svim društvenim slojevima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙