FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Čobanković obišao Luku i Vupik

VUKOVAR,7. siječnja 2006.(Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnoga gospodarstva Petar Čobanković obišao je danas, u pratnjisuradnika, vukovarsku Luku i VUPIK, gdje su ga čelnici tih dvijutvrtki izvijestili o njihovu radu i planovima za godinu 2006.
VUKOVAR,7. siječnja 2006.(Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petar Čobanković obišao je danas, u pratnji suradnika, vukovarsku Luku i VUPIK, gdje su ga čelnici tih dviju tvrtki izvijestili o njihovu radu i planovima za godinu 2006.

Govoreći o poslovnim rezultatima vukovarske Luke, njezin direktor Tomislav Mihaljević je istaknuo da je godine 2005. u njoj pretovareno 796.568 tona raznog tereta, čime se po poslovnim rezultatima svrstala odmah iza jadranskih luka u Pločama i Rijeci.

Prema njegovim riječima, oko 130 zaposlenih radnika pretovarilo je po 11.000 tona tereta, a, primjerice 2001., samo po 1937 tona. Istaknuo je da je vukovarska Luka 2005. radila bez državnih subvencija, što, dodao je, izvrsne prošlogodišnje poslovne rezultate čini još boljima.

Ove će godine vukovarska Luka pretovariti 850.000 tona robe, a među važnijim ulaganjima jest nabava dizalice od 16 tona novcem iz donacije belgijske Vlade i Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

Također je najavio izgradnju Luke Vukovar-istok, dodajući da će se u nju sljedećih pet godina uložiti 40 milijuna eura, od čega će 25 milijuna osigurati država, a 15 milijuna Luka.

Ministar Čobanković ocijenio je da bi vukovarska Luka trebala pokrenuti gospodarski razvoj Vukovarsko-srijemske županije te je najavio da će se u Vukovaru najvjerojatnije graditi tvornica etanola, a veliko je zanimanje i za izgradnju pogona za proizvodnju biodizela.

Tijekom posjeta VUPIK-u ministar Čobanković najavio je da će uskoro početi privatizacija te tvrtke u kojoj danas radi oko 1000 radnika.

"Natječaj za privatizaciju VUPIK-a bit će objavljen vrlo brzo", rekao je ministar, dodajući da se privatizacijom te tvrtke ne smije smanjiti proizvodnja i broj zaposlenih.

"Državi nije prvenstveno interes prihod od privatizacije, nego da ono što se privatizira i funkcionira", poručio je.

Predsjednik Uprave VUPIK-a Zoran Mudri rekao je kako se radnici, Uprava i sindikati slažu da se privatizacija VUPIK-a mora obaviti tako da tvrtka ostane cjelovita, da zadrži ime i sjedište u Vukovaru te svoju osnovnu djelatnost.

Naveo je da su već obavljeni razgovori s Hypo bankom, koja je jedina pokazala zanimanje za uspostavu partnerskih odnosa u privatizaciji VUPIK-a.

Temeljna vrijednost kapitala VUPIK-a procijenjena je na 563 milijuna kuna, rekao je Zoran Mudri, dodajući da će VUPIK godinu 2005. završiti s 210 milijuna kuna prihoda i ostvariti između sedam i 10 milijuna kuna dobiti.

Godine 2005. VUPIK je u investicijske projekte uložio oko 50 milijuna kuna, a svoju budućnost vidi u jačanju stočarstva i proizvodnji mesa, kazao je Zoran Mudri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙