FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sporazum o vodoopskrbi istočne Slavonije

SIKIREVCI,16. prosinca 2005. (Hina) - Sporazum o izgradnji I. etapeRegionalnoga vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije ukupnevrijednosti 397 milijuna kuna, koji će, kad bude gotov do 2010.,osigurati kvalitetna pitka voda za oko 275.000 stanovnikaBrodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, potpisan je danas uSikirevcima na slavonskobrodskom području.
SIKIREVCI,16. prosinca 2005. (Hina) - Sporazum o izgradnji I. etape Regionalnoga vodoopskrbnog sustava istočne Slavonije ukupne vrijednosti 397 milijuna kuna, koji će, kad bude gotov do 2010., osigurati kvalitetna pitka voda za oko 275.000 stanovnika Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, potpisan je danas u Sikirevcima na slavonskobrodskom području.

Sporazum su potpisali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, predsjednik Uprave Fonda za regionalni razvoj Danijel Žamboki, glavni direktor Hrvatskih voda Davorin Androšić i župani dviju županija Šimo Đurđević i Božo Galić.

U I. etapi bit će izgrađeno crpilište "Istočna Slavonija" koje će, kad bude gotovo, biti snage oko 2000 litara vode u sekundi, te 356 kilometara magistralnih i mrežnih cjevovoda za područje Vinkovci - Županja - Slavonski Brod u što će biti uloženo 397 milijuna kuna. Radove će sa po 119,1 milijun kuna financirati dva spomenuta ministarstva, Hrvatske vode sa 79,4 milijuna, Fond za regionalni razvoj 39,7 milijuna, koliko će ukupno izdvojiti Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija.

Od 1994. do 2005. u istočnoslavonski vodoospkrbni sustav uloženo je oko 300 milijuna kuna, a sveukupni troškovi njegove izgradnje procjenjuju se na oko 980 milijuna kuna.

U prigodnu govoru, nakon potpisivanja Sporazuma, ministar Petar Čobanković rekao je kako je izgradnja toga sustava trenutačno najvažniji vodoopskrbni projekt u Hrvatskoj.

"Izgradnjom vodoopskrbnog sustava stanovnici istočne Slavonije dobit će kvalitetnu pitku vodu, što do sada nije bio slučaj", rekao je Čobanković, dodavši kako je u spomenutim dvjema županijama opskrbljenost vodom iz sustava javne vodoopskrbe 62 posto, ali da je "samo 19 posto te vode zdravstveno ispravno za piće". Najavio je kako će do kraja ove godine Sporazum o izgradnji vodoopskrbog sustava potpisati i za Zagorje, a 2006. za južnu Dalmaciju.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednici Hrvatskog sabora i Vlade Vladimir Šeks i Ivo Sanader.

"Ovim projektom, uz autocestu kroz istočnu Slavoniju i željeznički dio koridora Vc, ostvaruje se jamstvo premijera i Vlade kao i političara koji zastupaju ovaj dio Hrvatske o ravnomjernu razvoju države, ali i pobijaju dezinformacije, koje se šire, kako su slavonske županije razvojno zapostavljene", ocijenio je predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Predsjednik Vlade Sanader poručio je kako Hrvatska želi biti dio EU-a, a to, kako je rekao, "možemo biti tek kad popravimo sve ono što Hrvatska nije mogla dobiti u vrijeme komunizma".

Hrvatska je još sedamdesetih godina trebala dobiti autocestu od Zagreba do Splita, ali joj je to bilo onemogućeno, kao i izvedba brojnih drugih razvojnih i infrastrukturnih projekata koje je trebala dobiti, a nije dobila, rekao je Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙