FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dizajn kao element povećanja konkurentnosti drvne industrije

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede,šumarstva i vodnog gospodarstva i Hrvatski dizajn centar (HDC)predstavili su danas Studiju i projekte Implementacije dizajna u drvnuindustriju, kojoj je cilj potaknuti razvoj i povećati konkurentnostdomaće drvne industrije.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva i Hrvatski dizajn centar (HDC) predstavili su danas Studiju i projekte Implementacije dizajna u drvnu industriju, kojoj je cilj potaknuti razvoj i povećati konkurentnost domaće drvne industrije.

Sadašnje stanje u toj industriji, kako je istaknuto, obilježava niska kvaliteta proizvodnje, visoka proizvodna cijena i loš dizajn.

Studija ističe upravo dizajn kao mogući glavni element povećanja konkurentnosti domaće industrije namještaja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković istaknuo je kako u drvnom sektoru u posljednje vrijeme nema značajnog rasta i izvoza, a uvoz finalnih proizvoda se povećao i to do zabrinjavajućih razmjera.

Podsjetio je kako je Vlada, shvativši problematiku i važnost industrijske prerade drva, donijela Strategiju razvoja industrijske prerade drva i papira s ciljem zaustavljanja negativnih trendova.

Čobanković je istaknuo dizajn kao glavni preduvjet povećanja konkurentnosti spomenute djelatnosti.

Direktorica HDC-a Tatjana Jallard kazala je kako je dizajn integralni dio procesa planiranja, razvoja, upravljanja, proizvodnje i komunikacije te kako proizvođačima o tome nedostaju znanja, a industrijskim dizajnerima manjka praktično iskustvo u proizvodnji.

Da bi se prevladale sadašnje zapreke konkurentnog razvoja hrvatske drvne industrije, kazale je, potrebno je Vladinim mjerama aktivirati rad HDC-a, medijatora između dizajna i gospodarstva, kako bi mogao započeti dugoročni razvoj učinkovite upotrebe dizajna.

Na taj će se način potaknuti razvoj kvalitetnih proizvoda, konkurentnost, izvoz te zaposlenost u drvnoj industriji.

Jallard je istaknula kako su istraživanja pokazala da su dizajnerske usluge trenutno uglavnom orijentirane na dizajn interijera i izložbenog prostora, web-a i grafički dizajn te kako proizvođači smatraju da dizajneri ne prate trendove. Osim toga, 50 posto proizvođača ne poznaje proces dizajna, a njih 35 posto ne pokazuje zanimanje za uključivanje dizajna u poslovanje.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙