FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavnici Grčke, Hrvatske i Rumunjske u Beogradu

Biščević i zamjenik ministra vanjskihposlova Rumunjske Lucian Leustean, nakon Prištine, u srijedu su kaopredstavnici Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP)posjetili Beograd i razmijenili mišljenja s dužnosnicima Srbije iDržavne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) koji su uoči pregovora ostatusu Kosova iznijeli stajalište da Kosovo ne može biti neovisno,već da može dobiti samo autonomiju.
Beograd,7.prosinca 2005.(Hina) - Ministar vanjskih poslova Grčke Petros Molyviatis, državni tajnik u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević i zamjenik ministra vanjskih poslova Rumunjske Lucian Leustean, nakon Prištine, u srijedu su kao predstavnici Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP) posjetili Beograd i razmijenili mišljenja s dužnosnicima Srbije i Državne zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) koji su uoči pregovora o statusu Kosova iznijeli stajalište da Kosovo ne može biti neovisno, već da može dobiti samo autonomiju.

Nakon razgovora s predsjednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom, te ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem, predstavnici SEECP-a su na konferenciji za novinstvo istaknuli potrebu takvih razmjena mišljenja i najavili mogućnost da SEECP preuzme konstruktivnu ulogu u pregovorima o statusu Kosova jer drže da je kosovsko pitanje jedno od bitnih za stabilnost u regiji.

"I dalje ćemo tražiti model koji je od interesa za zemlje u regiji i isticati potrebu suradnje svih zemalja radi iznalaženja najboljeg rješenja", rekao je ministar vanjskih poslova Grčke, koja trenutačno predsjeda SEECP-om, Petros Molyvalis. On je naglasio potrebu da se "u procesu definiranja budućeg statusa Kosova ojača regionalna stabilnost" te ponovio da "trojka" podržava načela i stajališta o Kosovu UN-a, Europske unije i Kontaktne skupina za rješenje statusa Kosova.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Hido Biščević je istaknuo da će, kakav god bio, ishod pregovora o Kosovu bitno utjecati na budući život na Balkanu. Rekavši da Hrvatska za nekoliko mjeseci preuzima predsjedanje SEECP-om, Biščević je naglasio da je bitno unaprijediti bilateralne odnose, posebice odnose Hrvatske i Srbije koji mogu pridonijeti stabilnosti ovog dijela Europe.

"Protivim se neovisnosti Kosova i Metohije, smatram da Kosovo i Metohija treba ostati cjelovito, da unutar Kosova trebaju postojati dva entiteta koji će sudjelovati u kosovskim institucijama i da srpski entitet treba biti formiran od novih općina u kojima Srbi imaju većinu", kazao je srbijanski predsjednik Boris Tadić u izjavi za medije poslije razgovora s predstavnicima SEECP-a.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je ustrajao na tome da se status Kosova odredi u skladu s međunarodnim pravom. U priopćenju iz srbijanske vlade se navodi da je "očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta države temelj toga prava". Koštunica je upozorio da bi bilo koji oblik neovisnosti Kosova i Metohije srušio temeljna načela međunarodnog prava i doveo u pitanje stabilnost u regiji.

Srbija je "spremna tijekom pregovaračkog procesa razmotriti različite modele autonomije za pokrajinu i takvo će rješenje jamčiti stabilnost u regiji", kaže se u tom priopćenju.

Ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković zahvalio je vladama Grčke, Hrvatske i Rumunjske na stajalištu da se do budućeg statusa Kosova dođe dijalogom i kompromisom, a sugovornicima je objasnio bit formule "manje od neovisnosti više od autonomije" koju je nazvao europskom i kompromisnom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙