FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija proglasila ribolovno područje u Piranskom zaljevu

LJUBLJANA, 5. siječnja 2006. (Hina) - Slovenska vlada u četvrtak jeposebnom uredbom koja će stupiti na snagu za tjedan dana proglasila"slovensko ribolovno područje na moru", u koji je uključen cijeliPiranski zaljev.
LJUBLJANA, 5. siječnja 2006. (Hina) - Slovenska vlada u četvrtak je posebnom uredbom koja će stupiti na snagu za tjedan dana proglasila "slovensko ribolovno područje na moru", u koji je uključen cijeli Piranski zaljev.

Prema riječima ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela to je učinila kako bi reagirala na pravilnik o granicama hrvatskog ribolovnog područja koji je hrvatska Vlada donijela sredinom prošlog mjeseca.

"Hrvatski pravilnik posezao je čak u naše teritorijalne i unutarnje vode zbog čega smo tada i službeno prosvjedovali", rekao je Rupel na konferenciji za novinare, dodajući da slovenska uredba ima privremeni značaj i da će biti na snazi dok se ne postigne sporazum o granici ili pravila za ribolov u pograničnom području, gdje dolazi do incidenata.

Kako je na istoj konferenciji za novinare objasnila ministrica poljoprivrede Marija Lukačič, prihvaćenom uredbom o slovenskom ribolovnom području ono je podijeljeno u tri zone.

Zona A obuhvaća cijeli Piranski zaljev koji se smatra "slovenskim unutarnjim vodama", ribolovna zona B obuhvaća slovensko "teritorijalno more" koje se po njezinim riječima proteže od točke T 5 po sporazumu o razgraničenju na moru između bivše Jugoslavije i Italije na sjevernoj do rta Savudrija na južnoj strani. Riječ je o kotama, dodala je, koje su naznačene i u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek - Račan iz 2001. godine sa "dimnjakom" koji osigurava slovenski izlaz na otvoreno more.

Zona C "slovenskog ribolovnog područja" obuhvaća morski prostor slovenske zaštitne ekološke zone i otvorenog mora, prema zakonu koji je slovenski parlament prihvatio prošle jeseni.

"Uredbom želimo ubrzati dogovaranje Hrvatske i Europske unije o pravilima ribolova", rekao je Rupel.

Dodao je da se radi o prostoru za ekonomski ribolov na osnovi sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) koji je na snazi između Slovenije i Hrvatske, a za koji Europska unija mora donijeti izvedbena pravila.

"SOPS je međunarodno valjan dokument i ratificirale su ga obje države", rekao je Rupel.

Na pitanje tko će slovenske ribare "štititi" kad budu lovili u dijelu Piranskog zaljeva koji je proglašen dijelom slovenskog ribolovnog područja a prelazi crtu sredine u spornom zaljevu, Rupel je rekao da su se slovenska i hrvatska vlada na Brijunima prošle godine dogovorile o izbjegavanju incidenata.

"Nikoga ne treba posebno štititi, za to su mjerodavni drugi, a ne ministarstvo vanjskih poslova", rekao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova je rekao da Slovenija ovom uredbom pokušava riješiti problem za koji je kriva Hrvatska, odnosno njezin pravilnik o ribolovnom području kojim je posegla u slovenski akvatorij.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙