FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Ne opterećivati EU s graničnim sporom

LJUBLJANA, 5. siječnja 2006. (Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek izjavio je da Slovenija, koja u prvoj polovici 2008. preuzimapredsjedanje Europskom unijom, ne bi trebala mandat početi sneriješnim graničnim sporom s Hrvatskom.
LJUBLJANA, 5. siječnja 2006. (Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je da Slovenija, koja u prvoj polovici 2008. preuzima predsjedanje Europskom unijom, ne bi trebala mandat početi s neriješnim graničnim sporom s Hrvatskom.

Drnovšek je u obraćanju slovenskim veleposlanicima, koji su u četvrtak na Brdu kod Kranja završili svoje dvodnevne redovne godišnje konzultacije, rekao da se slovenska diplomacija u prošloj godini bavila i otvorenim pitanjima s Hrvatskom te da je granično pitanje već preraslo u kroničan problem kojim će se trebati pozabaviti i ove godine.

"Bilo bi vrijeme da se to pitanje skine s dnevnog reda i ne bi bilo dobro da ga kao teret prenesemo i u vrijeme kad ćemo predsjedavati Unijom", rekao je Drnovšek okupljenim diplomatima.

Drnovšek je rekao da smatra kako bi slovenska diplomacija morala postići "iskren dogovor" s Hrvatskom da se u ovoj godini pitanje granice još jednom pokuša riješiti bilateralnim sporazumom, a ako to ne bude moguće da onda prepusti međunarodnoj arbitraži.

Drnovšek je uspješnim ocijenio prošlogodišnje slovensko predsjedavanje OESS-om, a uz odnose s Hrvatskom spomenuo je i odnose sa Austrijom i Italijom. Pri tom se ograničio samo na pitanje slovenske manjine u tim zemljama, odnosno ostvarivanje njenih prava na dvojezične topografske napise (u austrijskoj Koruškoj) i uporabu jezika na sudovima i u državnim ustanovama (u Trstu).

Drnovšek je također rekao da je prošla godina pokazala da je Europska unija "u određenoj krizi" te dodao da i prihvaćenim dokumentom o srednjeročnom europskom proračunu za razdoblje 2007-2013. "nitko nije zadovoljan", pa bi rasprava o tome mogla biti ponovno otvorena upravo onda kad Slovenija kao prva među novim članicama bude predsjedavala tom integracijom.

(Hina) xfl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙