FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Slovenija će uz Austriju učiti kako se predsjedava Europskom unijom

LJUBLJANA,3. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski mediji ocjenjuju daodnosi Ljubljane i Beča ulaze u privilegirano razdoblje u kojemu jesjeverna susjeda preuzela predsjedavanje Europskom unijom, u prilogčemu govori i činjenica da je premijer Janez Janša na novogodišnjemkoncertu u Beču bio počasni gosti kancelara Wolfganga Schuessela kao ipozitivne ocjene austrijskih diplomata o ulozi Slovenije i njenogekspertnog znanja u širenju Unije na prostor zapadnog Balkana.
LJUBLJANA,3. siječnja 2006.(Hina) - Slovenski mediji ocjenjuju da odnosi Ljubljane i Beča ulaze u privilegirano razdoblje u kojemu je sjeverna susjeda preuzela predsjedavanje Europskom unijom, u prilog čemu govori i činjenica da je premijer Janez Janša na novogodišnjem koncertu u Beču bio počasni gosti kancelara Wolfganga Schuessela kao i pozitivne ocjene austrijskih diplomata o ulozi Slovenije i njenog ekspertnog znanja u širenju Unije na prostor zapadnog Balkana.

Mnogo je znakova da će austrijsko iskustvo predsjedavanja Europskom unijom pomoći Sloveniji da se pripremi na tu zahtjevnu ulogu koja je čeka u prvoj polovici 2008. godine. Tada će Ljubljana kao prva od prijestolnica 10 država koje su se Uniji pridružile 2004. godine biti domaćin šefovima 25 europskih država i njihovih diplomacija, te brojnim europskim dužnosnicima i birokratima.

"Austrija će u prvoj polovici ove godine biti domaćin oko 2000 europskih sastanaka, a od toga i Slovenija može mnogo toga dobiti", navodi u komentaru ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji dodaje da nije riječ samo o stjecanju iskustava u pogledu predsjedavanja nego i o dobivanju recepta za uspjeh koji je Austrija postigla svojim modelom nastupa u jugoistočnoj Europi, gdje je nastupala kao zagovornik širenja Unije i osvojila jake pozicije.

"Ne samo na području bivše Austro-Ugarske nego već i u Rumunjskoj i Bugarskoj", navodi u komentaru "Dnevnika" Dejan Kovač. Austrija će Sloveniji omogućiti da na svim područjima prati kako se Europska unija vodi", navodi komentator Dejan Kovač koji podsjeća da je austrijska diplomacija privolila da se u tu svrhu dva slovenska diplomata kooptiraju u njen izvršni sekretarijat za EU u vrijeme predsjedanja.

"Čini se da austrijski kancelar ozbiljno misli kad kaže da Slovenija spada među najkvalificiranije poznavatelje zapadnog Balkana iako ta teza ponekad ne doživljava potvrdu", navodi se u komentaru.

"Slovenija će Europskom unijom predsjedavati u prvoj polovici 2008, a tada će se po svoj prilici zaključivati pregovori s Hrvatskom i prelamati pregovori s ostalim zapadnobalkanskim državama. Zato je za razgovor Schuessela i Janše uz zvuke valcera bilo i više nego dovoljno razloga", ocjena je slovenskog komentatora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙