FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: hrvatske stranke sutra u Kiseljaku o ustavnim promjenama

MOSTAR, , 15. prosinca 2005. (Hina) - Vodstva političkih stranaka uBiH s hrvatskim predznakom sastat će se sutra, u petak 16. prosinca, uKiseljaku i raspravljati o ustavnim promjenama u BiH, potvrdili sudužnosnici hrvatskih stranaka u BiH.
MOSTAR, , 15. prosinca 2005. (Hina) - Vodstva političkih stranaka u BiH s hrvatskim predznakom sastat će se sutra, u petak 16. prosinca, u Kiseljaku i raspravljati o ustavnim promjenama u BiH, potvrdili su dužnosnici hrvatskih stranaka u BiH.

Potvrdu sutrašnjeg sastanka dao je i domaćin, predsjednik Hrvatske narodne zajednice BiH Milenko Brkić. HNZ je jedna od osam parlamentarnih stranaka u BiH i potpisnica je Washingtonske izjave kojom se izražava opredijeljenost za ustavne promjene u BiH.

Među hrvatskim političkim strankama u BiH još nema suglasnosti o modelu ustavnih promjena u BiH. Nedavno je na znanstvenom skupu u Neumu, kojega je organiziralo Sveučilište iz Mostara, zaključeno je kako je najprikladnije rješenje za Hrvate u BiH uspostava tri entiteta, od kojih bi jedan bio većinski hrvatski.

No, nakon tog skupa u Neumu oglasila se Biskupska konferencija BiH i predložila preustroj Bosne i Hercegovine u četiri regije: sarajevsku, mostarsku, tuzlansku i banjolučku, tako da svakom konstitutivnom narodu u BiH u svakoj od te četiri regije bude zajamčeno 30 posto vlasti.

Uoči sutrašnjeg skupa u Kiseljaku predsjednik Izvršnog odbora Nove hrvatske inicijative Dobrica Jonjić je izjavio kako će se njegova stranka (čiji je predsjednik Krešimir Zubak) zauzeti za utemeljenje devet međuentitetskih regija u BiH i Sarajevo kao glavni grad države BiH. Po Jonjićevim riječima takvim ustrojem od devet regija i Sarajevom kao glavnim gradom BiH jamčilo bi se ispravljanje nepravde nanesene bosanskoj Posavini, čiji je veći dio, iako većinski hrvatski, Daytonskim sporazumom dodijeljen Republici Srpskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙