FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Manji napredak u pregovorima o Ustavu BiH

SARAJEVO,16. prosinca(Hina) - Predstavnici osam vodećih političkihstranaka iz Bosne i Hercegovine u petak su tijekom pregovora oustavnim promjenama u toj zemlji postigli stanoviti napredak no jošnema dogovora o konkretnim rješenjima vezanim uz funkcioniranjedržavnog Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta.
SARAJEVO,16. prosinca(Hina) - Predstavnici osam vodećih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine u petak su tijekom pregovora o ustavnim promjenama u toj zemlji postigli stanoviti napredak no još nema dogovora o konkretnim rješenjima vezanim uz funkcioniranje državnog Predsjedništva, Vijeća ministara i Parlamenta.

Američki veleposlanik Douglas McElhaney koji se uz predstavnika Američkog instituta za mir (USIP) Donalda Haysa po nalogu svoje vlade ovog tjedna uključio u pregovore, izjavio je u petak kako sudionici pokazuju "kooperativan i ozbiljan pristup".

"SAD pozdravljaju činjenicu da su se sudionici suglasili u vezi s paketom koji jamči poštivanje ljudskih prava, sukladno međunarodnim i standardima Europske unije", izjavio je McElhaney, a prenijelo američko veleposlanstvo u Sarajevu.

Tijekom stanke na pregovorima koji se iz nepoznatih razloga održavaju u sjedištu Centralne banke BiH u Sarajevu, predsjednik vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić novinarima je objasnio kako je postignuta suglasnost o pet stranica dokumenta koji jamči ljudska prava građana BiH no rasprava o drugim spornim pitanjima se nastavlja.

Predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija izrazio je pak zadovoljstvo do sada postignutim.

"To je dovoljan razlog da se kaže da se ovo do sada isplatilo", kazao je Lagumdžija novinarima. Objašnjavajući što je zapravo dogovoreno on je kazao kako će ubuduće postojati jamstva da će svaki građanin BiH biti zaštićen kao pojedinac a ne kao dio određene nacionalne zajednice kako je to do sada bilo.

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske također su izrazili stanoviti stupanj zadovoljstva postignutim no ostaju pri stajalištu kako neće dopustiti ukidanje tročlanog Predsjedništva BiH.

Oni su pripravni tek suglasiti se s izborom jednog predsjednika i dvojice dopredsjednika koji bi se rotirali svakih 16 mjeseci. Načelno pristaju i na jačanje uloge predsjedatelja Vijeća ministara BiH kao i na proširenje tog tijela no traže da se zadrži sustav odlučivanja koji propisuje određenu etničku većinu pri donošenju odluka na vladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙