FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

INA Naftaplin: opskrba plinom stabilna

ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Stanje u plinoopskrbnom sustavu jestabilno, uvoze se ugovorene količine ruskog plina, a u funkciji su isva domaća proizvodnja polja, izjavila je danas direktorica Sektorakomercijalnih poslova INA-Naftaplina Nataša Vujec.
ZAGREB, 4. siječnja 2006. (Hina) - Stanje u plinoopskrbnom sustavu je stabilno, uvoze se ugovorene količine ruskog plina, a u funkciji su i sva domaća proizvodnja polja, izjavila je danas direktorica Sektora komercijalnih poslova INA-Naftaplina Nataša Vujec.

Potrošnja prirodnog plina danas se kreće oko 410.000 prostornih metara na sat, što se podmiruje maksimalnom domaćom potrošnjom od oko 190.000 kubika, uvozom oko 130.000 kubika ruskog plina, te potrebnim količinama iz podzemnog skladišta Okoli.

Isporuka plina nešto je povećana i Hrvatskoj elektroprivredi koja, nakon što joj je početkom tjedna isporuka prepolovljena i iznosila je oko 40.000, sada dobiva oko 60.000 prostornih metara na sat, dok kutinska Petrokemija koja je o sredine prosinca u remontu dobiva oko 15.000 kubika na sat potrebnih za hladni pogon.

Vujec je podsjetila da je smanjenje uvoza ruskog plina, od nedjelje poslijepodne do ponedjeljka navečer, prebrođeno bez problema s povećanim kapacitetima iz skladišta Okoli.

Nakon postignutog dogovora Rusije i Ukrajine o isporukama plina, u Naftaplinu ne očekuju da će se ponoviti slične situacije sa smanjenjem isporuka ruskog plina.

Usporedo se, u slučaju da se ipak tako nešto dogodi, pokušavaju ugovoriti interventne količine plina, koje bi se aktivirale samo u slučaju redukcije uvoza ruskog plina, naglašava Vujec.

Objašnjava da sve dok se isporučuju ugovorene količine ruskog plina ne postoji mogućnost kupnje dodatnih količina za hrvatsko tržište, jer su svi transportni kapaciteti zauzeti.

Do Hrvatske, preko Slovenije, idu dva plinovoda, prvi iz smjera Italije koji je maksimalno iskorišten za transport plina s polja Ivana u Sjevernom Jadranu, te drugi iz smjera Austrije kojim se transportira uvezeni ruski plin, a maksimalni kapaciteti tog plinovoda popunjeni su za transport plina s polja Marica u Jadranu.

Time su kapaciteti na ulasku u Hrvatsku popunjeni do maksimuma te ne postoji mogućnost povećanja kapaciteta tog plinovoda, tako da se novi uvoz ne može realizirati bez izgradnje novog dobavnog pravca, istaknula je Vujec.

Premijer Ivo Sanader jučer je na sjednici Vlade zatražio da se za potrebe rada Petrokemije, koja je veliki potrošač i sredinom siječnja trebala bi početi s proizvodnjom, osiguraju dostatne količine plina, ako treba i interventnim uvozom po višim cijenama.

Za sljedeći tjedan premijer je najavio sjednicu povjerenstva za plinofikaciju koje bi, kako bi se osigurala stabilnost opskrbe hrvatskog tržišta, trebalo razmotriti i pitanja izgradnje novog skladišta plina, kao i mogućnosti novih dobavnih pravaca iz Srbije i Mađarske.

Sredinom siječnja pak trebali bi početi i radovi na izgradnji magistralnog plinovoda Pula-Karlovac, koji bi trebao biti završen sredinom ove godine. Taj će plinovod povezati plinska polja sjevernog Jadrana s kontinentalnim dijelom Hrvatske, tako da se taj plin više ne bi, kao sada, morao u Hrvatsku transportirati preko Italije i Slovenije.

Plin u Hrvatskoj koristi oko 470.000 potrošača, a godišnja je potrošnja prirodnog plina oko 2,7 milijardi prostornih metara, od čega se oko 60 posto zadovoljava vlastitom proizvodnjom (1,6 milijardi kubika), a oko 40 posto (1,1 milijarda) uvozom ruskog plina.

Tijekom prošle godine kućanstva su potrošila oko 1,2 milijarde prostornih metara prirodnog plina, što je oko sto milijuna prostornih metara više nego godinu prije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙