FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Dobri odnosi s Hrvatskom u obostranom interesu

LJUBLJANA, 4. siječnja 2005.(Hina) - Dobri odnosi s Hrvatskom uobostranom su interesu, ali se u Hrvatskoj otvorena pitanja bezpotrebe politiziraju, rekao je u srijedu slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel koji je odnose s Hrvatskom spomenuo u svomuvodnom govoru diplomatima okupljenim na redovnim godišnjimkonzultacijama.
LJUBLJANA, 4. siječnja 2005.(Hina) - Dobri odnosi s Hrvatskom u obostranom su interesu, ali se u Hrvatskoj otvorena pitanja bez potrebe politiziraju, rekao je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel koji je odnose s Hrvatskom spomenuo u svom uvodnom govoru diplomatima okupljenim na redovnim godišnjim konzultacijama.

"U Hrvatskoj bi morali shvatiti da negativna politika prema Sloveniji ima posljedice na slovensko javno mnijenje", rekao je Rupel, dodajući da će Slovenija i dalje podržavati približavanje Hrvatske euroatlantskim integracijama.

"S Hrvatskom se moramo dogovoriti o zajedničkim načelima, a onda ih i poštivati. Naša je međusobna suradnja neophodna, ali korist jedne države ne može ići na štetu druge", rekao je Rupel.

Kako je pojasnio, Ljubljana od Zagreba očekuje da će postupati prema standardima koji važe u Europskoj uniji i NATO-u, a ne bez potrebe politizirati otvorena pitanja - pitanje granice i štednje u Ljubljanskoj banci.

Pri tom je šef slovenske diplomacije ponovio poznata stajališta Ljubljane o tim otvorenim pitanjima. Ona se po njegovim riječima "nepotrebno politiziraju", pa Hrvatska za granicu predlaže arbitražu iako je djelovala nekredibilno odbivši arbitražu za Ljubljansku banku.

U Hrvatskoj se javnosti čak "krivotvore zemljopisni nazivi poput Piranskog zaljeva", rekao je Rupel, upozorivši nazočne diplomate da moraju više komunicirati s javnošću u drugim državama gdje su akreditirani i da je to njihov glavni zadatak umjesto da izjave daju za slovenske medije.

Nedostatak komunikacije sa javnošću u drugim državama i povremene solističke nastupe u slovenskoj politici Rupel je ocijenio jednim od problema slovenske diplomacije koja je inače, kako je istaknuo, vrlo uspješno djelovala i u protekloj godini.

"Službenu vanjsku politiku određuju vlada i parlament i takvu su politiku dužni zastupati i diplomati, a ne stajališta koja nisu službeno potvrđena u vladi i parlamentu", pojasnio je Rupel.

Šef slovenske diplomacije popodne će se na Brdu kod Kranja sastati i sa austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik koja će slovenskim diplomatima govoriti o prioritetima Austrije koja u prvoj polovici ove godine predsjedava EU-om.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙