FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: O Hrvatskoj ćemo razgovarati s Rehnom i Solanom

LJUBLJANA,21. prosinca(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel izjavio je u srijedu da će Ljubljanu početkom idućegodine posjetiti europski povjerenik za širenje Olli Rehn i povjerenikza vanjsku politiku Javier Solana s kojima će razgovarati o odnosima sHrvatskom, a hrvatski pravilnik o granicama ribolovnog područjaoznačio je prejudiciranjem granice na moru.
LJUBLJANA,21. prosinca(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu da će Ljubljanu početkom iduće godine posjetiti europski povjerenik za širenje Olli Rehn i povjerenik za vanjsku politiku Javier Solana s kojima će razgovarati o odnosima s Hrvatskom, a hrvatski pravilnik o granicama ribolovnog područja označio je prejudiciranjem granice na moru.

"Pravilnikom o granicama ribolovnog područja u hrvatskom moru Hrvatska je ponovila neopravdane teritorijalne zahtjeve. Jednostranim mjerama pokušava se stvoriti neki presedan, doduše uglavnom za unutarnju upotrebu", rekao je Rupel u srijedu u razgovoru za koparski studio Slovenskog radija.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna Hrvatskoj uputilo prosvjednu notu s tvrdnjom da se spomenutim pravilnikom zadire u vode pod slovenskim suverenitetom i krši dogovor o izbjegavanju incidenata u Piranskom zaljevu.

Rupel je u razgovoru najavio da će idućih dana i Slovenija kao protumjeru proglasiti svoje ribolovno područje koje će biti na snazi privremeno, odnosno do usvajanja pravilnika o režimu gospodarskog ribolova u malograničnoj morskoj zoni, a najavio je da će o spomenutim problemima razgovarati s Rehnom i Solanom koji u Ljubljanu početkom iduće godine trebaju doći na njegov poziv.

O svojim planovima za rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom slovenska vlada obavijestila je Europsku komisiju, pa će Sloveniju uskoro posjetiti europski povjerenik za širenje Olli Rehn i povjerenik za sigurnost i vanjsku politiku Javier Solana.

"Početkom iduće godine u Sloveniju dolazi u posjet upravo s tim ciljem povjerenik za širenje EU-a Olli Rehn. A pozvao sam i Javiera Solanu koji mi je u dužem razgovoru obećao pomoć", rekao je Rupel u razgovoru za koparsku postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙