FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel ponovno o Sporazum Drnovšek-Račan o granici

LJUBLJANA,13. prosinca 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel u utorak je izjavio da je tzv. parafiranisporazum o granici Drnovšek-Račan iz 2001. godine za Sloveniju"činjenica koju je potrebno popraviti", te da očekuje da će Hrvatska iSlovenija iduće godine početi nove razgovore o graničnom pitanju usklopu hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.
LJUBLJANA,13. prosinca 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak je izjavio da je tzv. parafirani sporazum o granici Drnovšek-Račan iz 2001. godine za Sloveniju "činjenica koju je potrebno popraviti", te da očekuje da će Hrvatska i Slovenija iduće godine početi nove razgovore o graničnom pitanju u sklopu hrvatskih pregovora o članstvu u Europskoj uniji.

Rupel se na sjednici vanjskopolitičkog odbora parlamenta osvrnuo na odnose s Hrvatskom odgovarajući na pitanje nekih članova koji su bili iznenađeni objavom službenih stajališta o pitanju granice i Ljubljanske banke u ponedjeljak na web-stranicama Ministarstva vanjskih poslova.

Slovenski je šef diplomacije objasnio da ta stajališta nisu ništa novo nego da je riječ o pregledu ranijih stajališta Ljubljane, koja se nada da bi ih se moglo riješiti tijekom pregovora Hrvatske i Europske unije o punopravnom članstvu.

Rupel je, ograničavajući se na pitanje granice, rekao da u iznesenim stajalištima ne pokušava "rehabilitirati" parafirani sporazum kojega se Hrvatska odrekla, ali da je on za Sloveniju "činjenica koju je potrebno popraviti i ići naprijed".

U spomenutim stajalištima objavljenim na web-stranicama Ministarstva vanjskih poslova navodi se da Slovenija u skladu sa sporazumom Drnovšek-Račan iz 2001. ima pravo na slobodan izlaz na otvoreno more, ali da sporazum Hrvatska strana nije prihvatila i da je njegov sadržaj potrebno dopuniti odlukom o ekološkom pojasu koji je prije dva mjeseca proglasio slovenski parlament.

Rupel je rekao da očekuje da će razgovori o granici s Hrvatskom početi iduće godine u okviru pregovora Hrvatske i Europske unije, uz "asistenciju" Europske komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙