FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel za rješavanje problema s Hrvatskom u pregovorima RH i EU

LJUBLJANA,7. prosinca 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel rekao je u srijedu da Hrvatska mora riješiti graničnapitanja prije ulaska u Europsku uniju.
LJUBLJANA,7. prosinca 2005.(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je u srijedu da Hrvatska mora riješiti granična pitanja prije ulaska u Europsku uniju.

"Pomagat ćemo hrvatskim prijateljima da njihov put u EU bude što kraći ali da bi se to dogodilo potrebno je riješiti i neke probleme poput graničnih između Hrvatske i naše države. Mi smo u Europskoj uniji, a Hrvatska mora riješiti granična pitanja prije nego što postane članica", rekao je Rupel u srijedu na konferenciji za novinare na kojoj je govorio o postignućima svog ministarstva u upravo navršenih godinu dana vlade premijera Janeza Janše.

Rupel je rekao da je bilanca bilateralnih odnosa s Hrvatskom pozitivna, pri čemu je posebno istaknuo zajednički sastanak dviju vlada na Brijunima u lipnju ove godine, posebno izjavu o izbjegavanju incidenata.

Rupek drži da je bitno što se u tom dokumentu spominje datum osamostaljivanja dviju država, odnosno polazište da će granični sporazum uvažiti stanje na granici koje je postojalo između dviju bivših jugoslavenskih republika.

"To je polazna osnova za bilo kakvu raspravu o granici ili o drugim pitanjima s Hrvatskom", rekao je Rupel.

Slovenski ministar vanjskih poslova iznio je ocjenu da bi nerješavanje pitanja granice sa Slovenijom moglo Hrvatskoj otežati pregovore s Europskom unijom.

On je također rekao da Ljubljana očekuje rješenje pitanja ribarenja u malograničnom prostoru prema dogovoru koji će se postići između Bruxellesa i Zagreba.

Rupel je ponovio da je za Ljubljanu dogovor o gospodarskom ribolovu na prostoru između Ankarana i Lovrečice bitan dio Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), ali je dodao da u njemu valja napraviti izmjenu koja je rezultat slovenskog učlanjenja u EU.

"Dozvole za ribarenje za slovenske i hrvatske državljane ubuduće bi morala izdavati Slovenija jer EU ne dopušta da bilo kakve dozvole izdaje nečlanica Europske unije", rekao je Rupel u vezi s režimom gospodarskog ribolova u Piranskom zaljevu i širem malograničnom prostoru na moru koji se spominje u Sporazumu o malograničnom prometu i suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙