FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Rupel o rješavanju sporova s Hrvatskom

ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska i Slovenija trebaju svojeprobleme riješiti u vrijeme dok traju pregovori Hrvatske s Europskomunijom, izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" odsubote slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel.
ZAGREB, 10. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatska i Slovenija trebaju svoje probleme riješiti u vrijeme dok traju pregovori Hrvatske s Europskom unijom, izjavio je u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote slovenski šef diplomacije Dimitrij Rupel.

"Imamo problem granice i problem štednih uloga Ljubljanske banke i nastupilo je vrijeme da se to riješi. Zašto zato ne bismo iskoristili vrijeme hrvatskih pregovora s Unijom, kad Slovenija kao članica može utjecati na rješenja? To je normalno", rekao je Rupel u razgovoru za mariborski list. On je ponovio svoje već poznate tvrdnje da bi Slovenija ta pitanja već bila riješila bilateralno da Hrvatska nije bila nekredibilan partner u razgovorima.

"Do sada je problem bio kredibilnost suprotne strane jer su Hrvati odstupali od dogovora", rekao je Rupel.

Na pitanje može li u dogovoru s Hrvatskom pomoći autoritet europskog povjerenika Javiera Solane koji se nedavno odazvao na slovenski poziv da posreduje u pregovorima, Rupel je rekao da je sadašnji kontekst hrvatskih pregovora s EU "dovoljno ozbiljan" da se dođe do dobrih rješenja.

"Nadam se da autoritet Europske unije i Solane posebno može utjecati da se dođe do pametnih rješenja.

Hrvatska mora upravo sada dokazati da je sposobna za pregovore i dogovore, pa i sa Slovenijom. To do sada možda nije bilo potrebno, no sada vjerojatno jest", rekao je Rupel.

Dodao je da u suprotnom slovenska vlada ne bi više bila u stanju "kontrolirati događaje" i da bi moglo doći do situacije u kojoj bi Slovenija zbog zahtjeva za referendumom morala blokirati ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙