FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajinski i ruski čelnici razgovarali o zaoštrenom sporu oko plina

MOSKVA, 28. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik VladimirPutin i njegov ukrajinski kolega Viktor Juščenko razgovarali su o sveoštrijem rusko-ukrajinskom sporu oko cijena i opskrbe plinom, kojiposebno zabrinjava zapadnu Europu, ovisnu o uvozu iz te dvije zemlje.
MOSKVA, 28. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov ukrajinski kolega Viktor Juščenko razgovarali su o sve oštrijem rusko-ukrajinskom sporu oko cijena i opskrbe plinom, koji posebno zabrinjava zapadnu Europu, ovisnu o uvozu iz te dvije zemlje.

U telefonskom razgovoru Putin i Juščenko dogovorili su da ukrajinski ministar za energetiku u srijedu posjeti Moskvu radi daljnjih pregovora, navedeno je u službenom priopćenju ureda ukrajinskog predsjednika.

Juščenko je ponovio ranije stajalište da se Kijev "slaže s liberalizacijom cijena isporuke i tranzita ruskog plina te da bi se formula za utvrđivanje tih cijena trebala temeljiti na europskim načelima", navodi se u priopćenju.

Rusija želi više nego učetverostručiti cijenu plina koju naplaćuje Ukrajini kako bi je od 1. siječnja uskladila sa cijenama na svjetskim tržištima. Trenutno Ukrajina plaća 50 dolara za tisuću prostornih metara a Moskva želi podići cijenu na 220 do 230 dolara za tisuću prostornih metara plina. Kijev se pak zalaže za postupno povećanje cijene u razdoblju od nekoliko godina.

Spor se ponovno razbuktao zbog približavanja 1. siječnja, roka koji je Moskva odredila Kijevu da prihvati povećanje cijena i plaćanje u gotovini ili se suoči s prekidom opskrbe plinom.

Ukrajinski premijer Jurij Jekhanurov podsjetio je da Kijev ima ugovorno pravo na 15 posto ruskog izvoza plina koji je namijenjen Europi a prolazi kroz ukrajinski teritorij.

"Ako tisuću prostornih metara prelazi ukrajinsku granicu, 150 prostornih metara pripada nama kao naknada za tranzit", naglasio je Jekhanurov, pozivajući se na odgovarajući ugovor Rusije i Ukrajine.

Zapadna Europa pomno prati spor budući da gotovo jedna petina njezinog uvezenog plina stiže preko Ukrajine iz Rusije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙