FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 31. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 12.30 sati:
ZAGREB, 31. prosinca 2004.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

ZAGREB

Sudbina dvoje hrvatskih državljana, Mirjane Engleitner i Joze Gudelja, koji su u nedjelju u trenutku jakog potresa koji je izazvao niz tsunamija na području jugoistočne Azije, boravili u Tajlandu i dalje je nepoznata, izjavio je u petak za Hinu načelnik Odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda Vinko Ljubičić.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova ima informacije o 78 osoba koje su boravile na području jugoistočne Azije u trenutku katastrofe u prošlu nedjelju, dodao je Ljubičić.

Ukupno je 80 osoba boravilo na području jugoistočne Azije u trenutku katastrofe i od njih nam se javilo 78. O dvoje hrvatskih državljana - hrvatskoj stomatologinji iz Graza Mirjani Engleitner i Jozi Gudelju - još nemamo nikakvih informacija, kazao je Ljubičić.

NEW DELHI

Niz tsunamija koji su pogodili područje jugoistočne Azije nakon potresa u nedjelju odnijeli su više od 125.000 života, a tisuće se još uvijek smatraju nestalima.

Najmanje je 79.940 osoba poginulo u sjevernom dijelu indonezijskog otoka Sumatre gdje su obalna sela nestala pod naletima tsunamija. Prema izjavama dužnosnika indonezijskog ministarstva zdravstva, broj mrtvih u pokrajini Acehu i Sjevernoj Sumatri mogao bi dosegnuti 100.000 mrtvih.

Na Šri Lanki je najmanje 28.475 osoba poginulo, 12.482 je ranjenih a 4.872 smatra se nestalima.

U Indiji je 11.736 osoba poginulo, među kojima 7.336 na kontinentu, najviše u državi Tamil Nadu.

Na Tajlandu je poginulo 4.541 osoba, od čega 2.230 stranaca, 10.469 je ranjenih i 6.479 nestalih. To nisu konačni podaci, a broj nestalih i poginulih mogao bi narasti.

Prema međunarodnim humanitarnim organizacijama, u Mianmaru (Burma) najmanje je 90 osoba poginulo.

Na popularnoj turističkom odredištu Maldivima 75 je osoba poginulo, a 42 se smatra nestalima.

U Maleziji je 66 osoba poginulo, a 183 su ranjene, prema podacima policije. Brojni se smatraju nestalima. U Bangladešu su poginuli otac i sin.

Ogromni val je pogodio i područje istočne Afrike. U Somaliji su najmanje 132 osobe poginule, a oko 50.000 ih je ostalo bez krova nad glavom. Najmanje je deset osoba poginulo u Tanzaniji, a u Keniji se utopio jedan muškarac.

Područje jugoistočne Azije popularno je turističko odredište u ovo doba godine i u ovoj katastrofi nastradao je velik broj stranaca.

Oko 5.000 stranih turista, većinom Europljana, još se drži nestalima pet dana nakon što su golemi valovi pogodili obalu i opustošili ljetovališta na Indijskom oceanu.

Švedska je u petak objavila da nema informacija o 3.500 svojih državljana koji su boravili na Tajlandu u trenutku katastrofe. Kako je izjavio švedski premijer Goeran Persson u naletu tsunamija poginulo je 44 Šveđana. Njemačka je objavila da se više od tisuću njezinih državljana još smatra nestalim.

Oko 700 Talijana, 462 Norvežana, 419 Danaca, 263 Finca, 200 Čeha i 294 singapurska turista drže se nestalima.

SYDNEY

Proslave dočeka Nove godine diljem svijeta bit će ovaj put umjerenije i organizatori su pozvali sve koji budu prisustvovali na njima da svoje misli usmjere na žrtve potresa i tsunamija koji je u nedjelju poharao područje jugoistočne Azije gdje je poginulo više do 125.000 ljudi.

Sydney, prva svjetska metropola koja će dočekati Novu godinu odlučila se za uobičajeni vatromet, a svi su pozvani da se sjete više do 125.000 žrtava strašne katastrofe koja je pogodila jugoistočnu Aziju.

Organizatori su također odlučili pozvati na davanje dobrotvornih priloga te su izrazili nadu da će prikupiti 5 milijuna australskih dolara (3,9 milijuna američkih dolara).

Švedska, Norveška, Finska i Njemačka namjeravaju staviti zastave na pola koplja i početi novogodišnju proslavu s odavanjem počasti poginulima i nestalima.

Neki su talijanski gradovi odustali od planova za organiziranje novogodišnjih proslava te će se umjesto toga organizirati sakupljanje pomoći za žrtve tsunamija.

Turska je otkazala svečanosti dočeka Nove godine u Istanbulu, jednako kao i Cipar, a sredstva namijenjena za to bit donirana za žrtve tsunamija.

Na području pogođenom katastrofom otkazane su proslave.

PARIZ

Razorni tsunamiji koji su pogodili južnu Aziju oštetili su brojna mjesta koja se nalaze na popisu svjetske kulturne i prirodne baštine, objavila je u petak UN-ova organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

U Šri Lanki je oštećen stari grad Galle s pripadajućim utvrdama, u Indiji su oštećeni spomenici u Mahabalipuramu i Hram sunca u Konaraku, dok su na Sumatri gigantski valovi 'pomeli' velike dijelove tropske šume u Nacionalnom parku Ujing Kulon.

UNESCO planira više uložiti u znanstvene programe nadzora tsunamija u Indijskom oceanu i na Karibima.

DUBAI

Tri islamističke skupine u Iraku, među kojima i "Vojska d'Ansar Al-Sunna", povezana s terorističkom mrežom Al-Qaidom, ocijenile su na internetskoj stranici da su "izbori i demokracija u Iraku obična farsa", zaprijetivši da će napasti sve koji u tom sudjeluju.

"Demokracija je riječ grčkog podrijetla koja znači vladavinu naroda...taj je koncept suprotan jedinstvu Alaha, šerijatskom zakonu i predstavlja otpadništvo od vjere", ističu "Vojska d'Ansar Al-Sunna", "Vojska mudžahedina" i "Islamska vojska u Iraku".

"Tko god bude sudjelovao u toj prljavoj farsi neće se moći sakriti od napada mudžahedina na biračka mjesta i ljude koji će sudjelovati na izborima", dodaje se u poruci objavljenoj na internetskoj stranici.

Izbori u Iraku su zakazani za 30. siječnja.

BAGDAD

Američke i iračke snage uhitile su u petak u području Dhoulouiya, uporištu pobune sjeverno od Bagdada, 49 navodnih pobunjenika, izjavio je pripadnik 1. pješadijske divizije.

"Uhićeno je 49 osoba", izjavio je narednik Robert Powell.

Kombinirane američko-iračke postrojbe upale su u grad udaljen 70 kilometara sjeverno od Bagdada i pretražile kuće u kojima su pronašli navodne pobunjenik i eksplozivni materijal.

Spomenuti grad se nalazi u "sunitskom trokutu", sjeverno i zapadno od Bagdada.

WASHINGTON

Američka vlada pozvala je Siriju da podupre stabilizaciju u Iraku naznačivši da će to pitanje biti u središtu razgovora američkih dužnosnika koji će posjetiti Damask.

"Vrlo je, vrlo važno da Sirija nastavi poduzimati akcije kad je riječ o ubacivanju pobunjenika ili o potpori pobunjenicima u Iraku", kazao je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

Pitanje pobunjenika bit će jedna od glavnih tema razgovora zamjenika državnog tajnika Richarda Armitagea tijekom posjeta Siriji.

Armitage je u četvrtak otputovao na turneju gdje će osim Sirije, posjetiti i Jordan i Tursku, dvije zemlje čiju će potporu tražiti za uspješnu provedbu iračkih izbora u siječnju.

FALLUJA

Pripadnik Iračke nacionalne garde pronađen je u petak mrtav nedaleko od Falluje, a na prsima mu je bila prikvačena poruka kojom se ostale upozorava da će završiti kao i on ukoliko nastave raditi s američkim snagama.

Tijelo je izbačeno na glavnu prometnicu sjeveroistočno od Falluje, sunitskog grada na koji su američke snage u studenom pokrenule opsežnu ofenzivu s ciljem protjerivanja gerilaca.

Tijekom posljednjih mjeseci, brojna tijela ubijenih pripadnika Iračke nacionalne garde bila su pronađena na raznim područjima Iraka. Uvijek su na njima bile prikvačene poruke upozorenja.

Američke snage sigurnosti i dalje vode borbe u Falluji iako vojni dužnosnici tvrde da je prošlomjesečna ofenziva bila uspješna, i nad gradom je ponovo preuzeta kontrola.

SARAJEVO

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnan Terzić ocijenio je u petak kako su odnosi njegove zemlje s Hrvatskom vrlo dobri te je najavio kako će tijekom 2005. godine uslijediti rješavanje preostalih otvorenih pitanja poput statusa luke Ploče.

"Za razliku od prije, s Hrvatskom sada imamo jako dobre odnose. Ova zemlja više nije problem već primjer za BiH, ona je jako daleko otišla na europskom putu", kazao je Terzić u novogodišnjem intervjuu za sarajevski "Dnevni avaz".

Posebno pozitivnom Terzić je ocijenio odluku Hrvatske o odricanju od posebnih paralelnih veza s Federacijom BiH i preusmjeravanju suradnje na razinu države BiH.

Osim napora kako bi se reguliralo korištenje i status luke Ploče, Terzić u novoj godini najavljuje i postizanje sporazuma o imovinsko-pravnim odnosima s Hrvatskom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙