FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštar skok cijena nafte ograničio dobitke na američkim burzama

NEW YORK, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionicau srijedu su blago porasle pod utjecajem boljih od očekivanjatromjesečnih poslovnih rezultata Lehman Brothersa, no njihov je rastograničio oštar skok cijena sirove nafte na američkom tržištu.
NEW YORK, 16. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Cijene američkih dionica u srijedu su blago porasle pod utjecajem boljih od očekivanja tromjesečnih poslovnih rezultata Lehman Brothersa, no njihov je rast ograničio oštar skok cijena sirove nafte na američkom tržištu.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je blagih 0,14 posto, na 10.691 bod, što je njegova najviša razina na zatvaranju od veljače ove godine. Tehnološki Nasdaq indeks i dalje je na najvišoj razini od lipnja 2001., završivši na 2.162 boda, na dobitku od 0,13 posto.

Od dobitnika se izdvaja investicijska banka Lehman Brothers, koja je tržišta razveselila objavom 22-postotnog rasta dobiti u četvrtom tromjesečju. Dionice su mu pritom ojačale 2,6 posto. Na vrijednosti su dobile i dionice farmaceutske tvrtke Merck and Co, nekih tri posto, nakon što je brokerska kuća Raymond James povisila rejting njezinih dionica.

Jačanju dionica pomogle su i vijesti da je mobilni operater Sprint dogovorio kupnju svoga rivala Nextel Communications za gotovo 36 milijardi dolara, ojačavši optimizam ulagača glede novih spajanja. Nakon početnih dobitaka, Nextelove su dionice oslabile 4,3 posto. Analitičari drže da će za integraciju dviju kompanija trebati nekoliko godina. Za isti postotak izgubile su na vrijednosti i dionice Sprinta.

No, dobitci na američkim burzama u srijedu su bili ograničeni zbog oštrog skoka cijena nafte na američkom tržištu koji je izazvao zabrinutosti ulagača oko korporativnih zarada koje bi mogao umanjiti rast energetskih troškova. Američka vlada u svojem je najnovijem tjednom izvješću objavila pad zaliha sirove nafte za 100 tisuća barela, što je uz zahlađenje na sjeveroistoku SAD-a potaknulo skok cijena na njujorškom tržištu za gotovo šest posto, na 44,19 dolara.

Na europskim tržištima cijene dionica dosegnule su najviše razine u gotovo dvije i pol godine, predvođene dobitcima u britanskom bankarskom sektoru, no dobitci su također bili ograničeni zbog skoka cijena sirove nafte. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,11 posto, na 4.728 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio oko 0,4 posto, spustivši se na 4.213 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙