FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, PONEDJELJAK, 27. 12. 2004.

ZAGREB, 27. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 27. prosinca 2004.(Hina) -

Hurriyet/Istanbul - Uvjet EU-a za Hrvatsku nije lako rješiv

Neki u Turskoj tvrde da odluka o uvjetovanom datumu početka pregovora o pristupu s Europskom unijom nije pravedna i dobronamjerna no treba podsjetiti i da je datum početak pregovora s Hrvatskom isto tako uvjetovan, ističe komentator turskog dnevnog lista Hurriyet.

EU od Hrvatske traži da izruči generala Antu Gotovinu Međunarodnom sudu za ratne zločine na području bivše Jugoslavije jer ga je ovaj optužio za "etničko čišćenje" Krajine, područja u Hrvatskoj gdje žive Srbi, tumači komentator.

"Gotovina je mladost proveo kao francuski legionar u Africi i onda se vratio u Hrvatskoj tijekom raskida s Jugoslavijom. Postao je zapovjednik operacije 'Oluja', najkrvavije ofenzive hrvatskih snaga. Međunarodni kazneni sud vjeruje da je Gotovina odgovoran za pokolj 150 Srba, primoravanje 150.000 Srba da napuste svoje domove, te da je sa zemljom sravnio sedam srpskih gradova. Moglo bi se pomisliti da to nije ništa spram nepoštenih uvjeta postavljenih nama jer ga oni mogu predati sudu i problem bi bio riješen. To, međutim, Hrvatskoj nije lako jer se generala Gotovinu smatra nacionalnim junakom. To je uvjet Hrvatskoj za početak pregovora o pristupu u ožujku", napominje komentator Hurriyeta.

U komentaru se kao nepravedni uvjeti Turskoj navode stavljanje pitanje Cipra među kriterije političkog dijaloga i članak 23 koji kaže da će razgovori s novim kandidatima biti drugačiji od prethodnih a koji nije primjenjen i na Hrvatsku. Komentator ocjenjuje kako Turska ne treba prestati ustrajavati na ispravljanju "nepoštenih i neravnopravnih situacija".

The Times/London - Kobne posljedice stvaranja umjetnih država

Irak i Jugoslavija živo pokazuju kako su današnji vladari skloni zaboravljati lekcije iz prošlosti, piše povjesničar Christopher Catherwood u komentaru za londonski Times i podsjeća da su "obje zemlje bile umjetne države koje su stvorili pobjednički saveznici na ruševinama osvojenog Otomanskog carstva u razdoblju od 1918. do 1921. godine".

Posljedice stvaranja Jugoslavije, ukazuje Catherwood, poznate su; nakon rojalističke diktature uslijedio je građanski rat velikih razmjera i pokolji tijekom Drugog svjetskog rata, onda je slijedila komunistička diktatura pod Titom i još okrutniji građanski rat nakon njegove smrti.

Peter Galbraith, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, imao je prilike vidjeti kako zemlja koju su stvorili saveznici propada, a nakon posjeta Iraku iznenadilo ga je koliko je onome čemu je svjedočio na Balkanu sličan isto tako umjetno stvoren Irak, zemlja koju su stvorili Britanci, piše Catherwood.

"Jugoslavija se nasilno raspala kada je moćna srpska manjina počela pokazivati svoje nacionalističke mišiće i naišla na otpor većine srpskoj vlasti. Srpski vođa, Slobodan Milošević, tada je s razornim posljedicama koristio etničke nacionalističke strahove kako bi podsticao etničke sukobe. Vidimo isti obrazac u Iraku s potencijalno identičnim kobnim posljedicama", piše Catherwood i podsjeća na složene odnose između iračkih sunita i šijita, te Kurda.

"Jugoslavija više ne postoji i meni se čini da je jedini način da se postigne mir u Iraku naći slično tripartitno federativno rješenje za šijite, sunite i Kurde", ocjenjuje Catherwood. Christopher Catherwood autor je knjiga "Winstonova ludost: Imperijalizam i stvaranje suvremenog Iraka" i "Balkan u Drugom svjetskom ratu: Britanska balkanska dilema".

ANSA/Rim - ANSA o rušenju Titova spomenika

Talijanska novinska agencija ANSA prenijela je u ponedjeljak vijest o rušenju kipa Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

"Kip maršala Tita podignut ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu, na sjeveru Hrvatske, oštećen je noćas u eksploziji kriminalnog čina", piše talijanska agencija ANSA, pozivajući se na pisanje Hine i izvore hrvatske policije. Eksploziv je srušio kip u prirodnoj veličini, "djelo čuvenog hrvatskog umjetnika Antuna Augustinčića", piše agencija i dodaje da je od eksplozije lakše oštećena i Titova rodna kuća, koja je pretvorena u muzej.

Vlada u Zagrebu odmah je osudila taj vandalski čin i zatražila je od snaga reda da otkriju počinitelje. Policija je obznanila da još ne zna tko su počinitelji, ali da je postavila brojna mjesta blokade oko Kumrovca, prenosi ANSA. Talijanska agencija zatim piše tko je bio Tito i da su njegovo rodno mjesto posljednih godina posjećivali "brojni nostalgičari komunističkog razdoblja", posebno iz Slovenije, Hrvatske i Bosne.

"Nemali broj ljudi vidi u Titu, koji je hrvatske narodnosti, povijesno najvažniju osobu suvremene hrvatske povijesti, dok ga nacionalistička desnica smatra tiraninom i ratnim zločincem. Do noćašnjeg incidenta je došlo nakon što su posljednjih mjeseci hrvatske vlasti zapovijedile otklanjanje s javnih mjesta kipova i simbola koji su veličali ustaški nacistički režim protiv kojeg su se Titovi partizani borili u Drugom svjetskom ratu", tumači ANSA razloge rušenja Titova kipa.

Scotland on Sunday/Edinburgh - Izravni letovi dovode veći broj Škota na hrvatsku obalu

Uvođenje izravnih letova iz Škotske prema većem broju turističkih odredišta u svijetu imat će snažan utjecaj na izbor mjesta u kojima će Škoti sljedećih godina ljetovati, predviđa Udruga britanskih turističkih agencija, piše The Scotsman od nedjelje.

Škotska je izravnim letovima do sada bila uglavnom povezana sa Španjolskom, a za putovanje na druge turističke destinacije Škoti su se morali služiti većim zračnim lukama u Engleskoj, piše list. Posljednji podaci iz istraživanja Udruge britanskih putničkih agencija, međutim, pokazuju da je uvođenjem novih izravnih veza došlo do pada broja Škota koji na odmor odlaze u Španjolsku, te da će zemlje koje će zabilježiti najveći porast broja škotskih turista biti Češka, Kanada i SAD, navodi list.

Sve popularnije destinacije postaju i Hrvatska, Bugarska, Kuba i Turska, nastavlja list. Udruga britanskih putničkih agencija, na temelju istraživanja koje je provela agencija Mintel, predviđa da će 2005. godine u Hrvatskoj broj posjetitelja iz Škotske porasti za 77 posto, što znači da će se pored ovogodišnjeg broja od 17000 Škota sljedeće godine u Hrvatsku uputiti dodatnih 13000 škotskih turista, piše list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙