FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: ANSA o rušenju Titova spomenika

RIM, 27. prosinca 2004. (Hina/AR) - Talijanska novinska agencija ANSAprenijela je u ponedjeljak vijest o rušenju kipa Josipa Broza Tita uKumrovcu.
RIM, 27. prosinca 2004. (Hina/AR) - Talijanska novinska agencija ANSA prenijela je u ponedjeljak vijest o rušenju kipa Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

"Kip maršala Tita podignut ispred njegove rodne kuće u Kumrovcu, na sjeveru Hrvatske, oštećen je noćas u eksploziji kriminalnog čina", piše talijanska agencija ANSA, pozivajući se na pisanje Hine i izvore hrvatske policije. Eksploziv je srušio kip u prirodnoj veličini, "djelo čuvenog hrvatskog umjetnika Antuna Augustinčića", piše agencija i dodaje da je od eksplozije lakše oštećena i Titova rodna kuća, koja je pretvorena u muzej.

Vlada u Zagrebu odmah je osudila taj vandalski čin i zatražila je od snaga reda da otkriju počinitelje. Policija je obznanila da još ne zna tko su počinitelji, ali da je postavila brojna mjesta blokade oko Kumrovca, prenosi ANSA. Talijanska agencija zatim piše tko je bio Tito i da su njegovo rodno mjesto posljednih godina posjećivali "brojni nostalgičari komunističkog razdoblja", posebno iz Slovenije, Hrvatske i Bosne.

"Nemali broj ljudi vidi u Titu, koji je hrvatske narodnosti, povijesno najvažniju osobu suvremene hrvatske povijesti, dok ga nacionalistička desnica smatra tiraninom i ratnim zločincem. Do noćašnjeg incidenta je došlo nakon što su posljednjih mjeseci hrvatske vlasti zapovijedile otklanjanje s javnih mjesta kipova i simbola koji su veličali ustaški nacistički režim protiv kojeg su se Titovi partizani borili u Drugom svjetskom ratu", tumači ANSA razloge rušenja Titova kipa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙