FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatski konsenzus za EU po "slovenskom" modelu

LJUBLJANA,20. prosinca(HIna) - U budućim pregovorima o pristupanjuEuropskoj uniji Hrvatska želi iskoristiti iskustva Slovenije, osobitokad je riječ o suradnji vlade s parlamentom i političkim strankama,primjećuje mariborski dnevni list "Večer".
LJUBLJANA,20. prosinca(HIna) - U budućim pregovorima o pristupanju Europskoj uniji Hrvatska želi iskoristiti iskustva Slovenije, osobito kad je riječ o suradnji vlade s parlamentom i političkim strankama, primjećuje mariborski dnevni list "Večer".

"Ministrica za europske integracije Kolinda Grabar Kitarović u najavi formiranja skupine za pregovore s EU posebno je naglasila da je Slovenija bila jedina država koja je, što se tiče pregovarača, postigla politički konsenzus. Ona smatra da je to vrlo dobar model koji bi se mogao upotrijebiti i u Hrvatskoj", navodi list koji dodaje da ministrica smatra kako je vrlo važno obavješćivanje političkih stranaka o pregovaračkom procesu.

"Uz to, ministrica za europske integracije inzistira i na važnoj ulozi parlamenta, kako je to bilo i u Sloveniji. Ta uloga trebala bi biti što transparentnija i jasnija, a cijeli pregovarački proces morao bi biti krajnje efikasan i brz", piše dopisnik lista iz Zagreba.

"Hrvatska diplomacija osim toga naglašava da u slučaju generala Ante Gotovine nema drugog rješenja osim da se on suoči sa sudom u Haagu. Velika je novost što vlast inzistira da ne smije doći do novog ekscesa poput marša ustaških uniformi u Zadru ili prikazivanja Gotovininih fotografija na javnim mjestima jer je Zagreb u vezi s tim dobio mnogo neugodnih pitanja iz europskih metropola", piše "Večer" u ponedjeljak.

(Hina) xfl yakoz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙