FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DNEVNI PREGLED, ČETVRTAK, 16. 12. 2004.

ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) -
ZAGREB, 16. prosinca 2004.(Hina) -

RDW/Koeln - Različita nagađanja pred odluku o pregovorima s Hrvatskom

U Bruxellesu počinje dvodnevni summit šefova država i vlada 25 članica Europske unije na kojem se s velikim zanimanjem očekuju posebno dvije odluke - određivanje datuma za početak pregovora s Hrvatskom i odluka da li bi i kada trebali započeti pregovori o članstvu s Turskom, objavljuje bosansko-hercegovačka redakcija postaje Deutsche Welle.

Iz sve više različitih izvora novinarima stižu informacije da su ministri vanjskih poslova zemalja članica u ponedjeljak zaista dobro pripremili teren oko Hrvatske, a nešto manje oko Turske, izvješćuje dopisnik postaje Alen Legović.

Sve je izglednije da će Hrvatska započeti pregovore u ožujku ili travnju iduće godine, tijekom luxemburškog predsjedništva, ocjenjuje Legović i dodaje kako će početak pregovora biti uvjetovan suradnjom s Haaškim sudom, ali šefovi država i vlada mogu, ali i ne moraju prihvatiti ono oko čega su se dogovorili ministri vanjskih poslova.

"Iz povjerljivih izvora u Bruxellesu postaja doznaje se da samo još četiri članice, Austrija, Mađarska, Slovačka i Luxembourg, podupiru bezuvjetan početak pregovora s Hrvatskom. Njemačka nije promijenila svoje mišljenje ali se povukla u drugi plan, poput Francuske i još nekih manjih zemalja, primjerice Slovenije, dok se za tvrđi i oštriji pristup prema Hrvatskoj zalažu Britanci, Skandinavci, Nizozemci, a podržavaju ih i Talijani, koji naglašavaju da bez potpune suradnje s Haaškim sudom nema pregovora", izvješćuje Legović.

Rješenje će se naći negdje između, predviđa dopisnik postaje, što za Hrvatsku predstavlja priliku da pokaže i dokaže da funkcionira kao pravna država unatoč žestokim pritiscima međunarodne zajednice. "Za ilustraciju koliko je zapravo različitih pristupa cijelom slučaju Hrvatske i početka pregovora, govore i glasine koje se mogu čuti po Bruxellesu. Spominje se na primjer da je u igri i prijedlog da se Hrvatska veže uz Tursku", navodi Legović.

U Bruxellesu se naglašava da će ocjenu surađuje li Hrvatska s Haaškim sudom donositi ne samo glavna tužiteljica Haaškog suda, već da će svoje mišljenje EU i zemlje članice donijeti i na temelju izvješća iz različitih drugih izvora, izvješćuje postaja.

VOA/Washington - Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima

Crna Gora nema otvorenih pitanja sa susjedima, rekao je ministar vanjskih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu na kojoj je ponovno istaknuo namjeru Crne Gore da pristupi euro-atlantskim institucijama kao nezavisna zemlja, izvješćuje postaja Glas Amerike.

Upitan o regionalnoj suradnji, Miodrag Vlahović, koji se nalazi u posjetu Sjedinjenim Državama, istaknuo je važnost dobrosusjedskiih odnosa za Crnu Goru. "Mi nemamo otvorenih pitanja, nemamo otvorenih problema. Čak je i problem Prevlake privremeno ali dosta dobro rješen s Hrvatskom. U tom kontekstu, mi smo vrlo optimistični", rekao je Vlahović, prenosi postaja.

Vlahović je istaknuo da se dobra vanjska politika mora temeljiti na dobrosusjedskim odnosima. Odgovarajući na pitanje o pojedinačnom ili regionalnom pristupanju euro-atlantskim integracijama, Miodrag Vlahović je rekao da je pogrešan koncept prema kojem cijele regije trebaju kolektivno pristupati integracijama u nekoj dalekoj budućnosti, prenosi VOA.

Vlahović je među ostalim novinarima rekao da Crna Gora ne može biti odgovorna za "neuspjehe i propuste u odnosima Srbije i Haškog tribunala za ratne zločine".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙