FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Rudolfova utopija o hrvatsko-slovenskoj uniji zakasnila 13 godina

LJUBLJANA,12. prosinca(Hina) - Zamisao akademika Davorina Rudolfa oosnivanju utopijske unije koja bi uklonila trenja između Ljubljane iZagreba, što ju je nedavno predstavio u riječkom "Novom listu", dolaziprekasno - tako nešto možda je bilo moguće prije trinaest godina,ocjena je nedjeljnog ljubljanskog "Dela".
LJUBLJANA,12. prosinca(Hina) - Zamisao akademika Davorina Rudolfa o osnivanju utopijske unije koja bi uklonila trenja između Ljubljane i Zagreba, što ju je nedavno predstavio u riječkom "Novom listu", dolazi prekasno - tako nešto možda je bilo moguće prije trinaest godina, ocjena je nedjeljnog ljubljanskog "Dela".

Tu ocjenu daje Rok Kajzer, zagrebački dopisnik tog lista, reagirajući na Rudolfov tekst koji je u Ljubljani, okupiranoj razmišljanjima o budućoj ulozi Slovenije u EU i globalnim svjetskim odnosima, te pripremama Dimitrija Rupela za preuzimanje predsjedanja OESS-a, prošao sasvim nezapaženo.

Rudolfova ideja, ocjenjuje Kajzer, možda je bila moguća u vrijeme raspada Jugoslavije prije 13 godina, a sada je samo idilična priča i epizoda iz "hrvatsko-slovenske mjesne zajednice", te "utopijsko razmišljanje koje bi teško bilo realizirati".

Rudolf u svom tekstu tvrdi da povijest pokazuje kako se male države nakon stjecanja suvereniteta uvijek međusobno "grizu" i ulaze u sporove koji su minorni s obzirom na ukupnost odnosa, te ukazuje na veliku gospodarsku i turističku razmjenu i zajedničku povijest dvaju naroda naslonjenih jedan na drugoga, smatrajući da bi stvaranje hrvatsko-slovenske unije većinu problema otklonilo.

Rudolfove ideje mogle bi se razumjeti i kao poziv političarima na obje strane da vode više računa o onome što nas spaja nego onome što nas razdvaja i da se bilateralni problemi riješe, no pitanje je je li njegov nastup iskren, razmišljanje je slovenskog novinara koji podsjeća na Rudolfovu reputaciju u slovenskoj medijskoj galaksiji.

Nakon što je izrazio javno protivljenje parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001., hrvatski je akademik, nekadašnji ministar i, kako se u Ljubljani naglašava, sadašnji savjetnik ministra vanjskih poslova, stekao reputaciju "nacionalističke struje" u hrvatskoj politici i akademskoj zajednici i važi za "žestokog radikala" kad je u pitanju primjena pomorskog prava.

Zbog njegovih je publicističkih istupa oko Savudrijske vale ili Piranskog zaljeva čak i odredba o delimitaciji na moru iz UN-ove konvencije o pomorskom pravu u slovenskom tisku nazvana "Rudolfovom doktrinom".

Zato je upitno je li njegovo razmišljanje iskreno jer je i prije nekoliko tjedana izjavio kako smara da rješenje u Piranskom zaljevu ne može biti bilateralno i zauzeo se za arbitražu, navodi Kajzer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙